Piet Pennings tussen zijn narcissen aan de Zilkerbinnenweg. | Foto: Piet de Boer
Piet Pennings tussen zijn narcissen aan de Zilkerbinnenweg. | Foto: Piet de Boer Foto: piet de boer

Narcissen, verenigingsleven en politiek

afscheid n Zie je die hoopjes? De wagen van Piet Pennings (82) rijdt over het hobbelige zandpaadje tussen de bollenvelden. "Hier hebben we een hoek met diverse soorten narcissen. Er ligt een bloeiende lappendeken met kleine partijen en probeersels. Hier ben ik twee dagen geleden wezen ziekzoeken", zegt hij. Piet heeft kortgeleden de raad verlaten, zijn activiteiten in verenigingen afgesloten het kweken van bollen bijna vaarwel gezegd.

Door Piet de Boer

Pennings is de bekendste kweker van narcissen in Noordwijkerhout. In 2018 kreeg hij de Karel van der Veek-trofee voor zijn prestaties in deze sierteelt. Het is een belangrijke prijs en een grote erkenning voor de kweker. Hij is er trots op. De elegante gravure staat op een speciale plek in zijn Zilkse woning. Maar het is een lange carrière geweest.

Pennings begon klein en heeft het vak zelf moeten leren. Zijn vader Siem was veeteler en had zes zoons. Twee vertrokken naar Amerika, de andere vier bleven thuis. Zij gingen bollen telen. Inmiddels is het bedrijf van Pennings van ongeveer 1 hectare gegroeid tot dertien hectaren. In de voorjaarscatalogus van 2019 staan bijna tweehonderd narcissen genoemd die het bedrijf kan leveren. Het is een van de meest uitgebreide catalogussen van narcissen in de wereld. Maar niet alleen in het buitenland ook dicht bij huis kan je van zijn narcissen genieten. Wie op de fiets van De Zilk naar Noordwijkerhout gaat, ziet de bloemen van Pennings in de bermen staan.

Op dit moment heeft zoon Rik de leiding en krijgt hulp en advies van zijn vader. Bijvoorbeeld over een nieuwe klant uit Rusland. Ver weg, dichtbij Moskou. Hoe regel je dan de betaling met zo min mogelijk risico's? Zijn zoon durfde dat wel aan. Het pakte goed uit. Pennings lacht. ''Misschien staan die narcissen nu wel op het bureau van Poetin.''

Vader Siem

Pennings is een verenigingsman. Met zijn vader ging hij naar vergaderingen van de KAVB, maar ook van de KVP. Zijn vader was vooral betrokken en geïnteresseerd, maar Piet werd ook bestuurder. Drie jaar was hij voorzitter van de KPJ (Katholieke Plattelands Jongeren). Daar ontmoette hij ook zijn vrouw Corry van Engen. Zijn ogen glinsteren. "Ja, Het was liefde op het eerste gezicht." Ze trouwden in 1968 en kregen twee dochters: Letty en Marian en een zoon: Rik.

In 1968 kwam het echtpaar in de Zilk wonen. Pennings werd al snel gevraagd als bestuurslid en later voorzitter van de kruisvereniging in De Zilk. Daarnaast zat hij in standsorganisaties voor de bollenteelt, maar ook in keuringscommisies van de KAVB en van Keukenhof. Naast werkgerelateerde organisaties blies hij ook Sociëteit de Zilk nieuw leven in. Dat is een culturele mannenkaartclub, opgericht in 1970. Belangrijkste activiteit is de wekelijkse kaartavond op donderdag in café de Ruigenhoek. Klaverjassen, maar ook het minder bekende kruisjassen wordt dan gespeeld. Zo'n dertig leden telt de Sociëteit. "Zelf vind ik kruisjassen leuker", zegt Piet. Twee keer per jaar is er een culturele avond met een spreker. Aanstaande december bestaan we vijftig jaar." En de vrouwen? "Die doen wel mee aan het jaarlijkse diner en worden gebeld als er plaatsen leeg blijven aan een tafel. Het is en blijft een mannenclub!"

Raad

In het begin van de 21ste eeuw kreeg hij wat meer tijd. Hij zat inmiddels in een maatschap met zijn zoon, waardoor hij na overleg op 67-jarige leeftijd de politiek in ging. Pennings was gevraagd Jan Kroon te vervangen in de raad. Vanaf 4 november 2004 nam Pennings plaats op het pluche waar hij als raadslid bleef tot de fusie op 1 januari dit jaar. Hij specialiseerde zich in samenlevingszaken vanwege zijn ervaringen met het Kruiswerk. De beste herinnering aan die veertien jaar politiek is de steun van de kiezers bij de verkiezingen in 2010 en 2014. Hij stond op een onverkiesbare plaats. Maar de kiezers gaven hem met hun voorkeurstemmen opnieuw op voor een raadszetel. "Dat waren 270 mensen die speciaal op mij gestemd hadden!"

Iedereen in De Zilk kende inmiddels Piet Pennings. Regelmatig verschenen stukjes in de krant over verkeerskwesties en onhandig geplaatste vuilcontainers. Pennings was in de raad dan ook de spreekbuis voor De Zilk. Voor de Noordwijkerhouters een soort 'orakel uit het noorden'. Hij genoot er van om mensen op weg te helpen en liep graag voor hen de deuren plat in het gemeentehuis, maar ook bij de provincie.

Pennings wordt dit jaar 82. Twee dagen geleden stond hij nog zieke narcissen te rooien; Hij lijkt niet te kunnen stoppen. "Heeft u al het gevoel dat u met pensioen bent?" Hij zoekt even naar woorden. "Ik begin het gevoel een beetje toe te laten'', zegt hij aarzelend, maar wel met een glimlach.


Wandelen langs bloemen

wandeltocht n Zondag 14 april houdt VVV Noordwijkerhout, in samenwerking met atletiekvereniging NSL, Noordwijkerhoutse Strandlopers, de jaarlijkse bloemenwandeling.

Men kan weer genieten van nieuwe wandelroutes langs de meest kleurrijke bloemenvelden in Noordwijkerhout en omgeving. Er zullen volop kleuren en geuren te bewonderen zijn.

Er zijn drie routes van verschillende afstanden: 10, 20 en 30 kilometer. De wandelingen starten in het centrum van Noordwijkerhout, bij VVV Noordwijkerhout. De starttijden zijn tussen 8.00 en 11.00 uur. Nordic Walking is toegestaan. Men loopt met een routeboekje en routekaartje op eigen risico. De routes worden niet door pijlen aangegeven.

Er is een limiet aan het aantal deelnemers, dus schrijf zo snel mogelijk in op de site van de NSL www.av-nsl.nl, onder wedstrijden, inschrijven mogelijk tot zaterdag 13 april, 20.00 uur.

Kijk voor het meest actuele overzicht van alle bloeiende bloemenvelden rondom Noordwijkerhout op www.bloemenradar.nl en www.flowerradar.com door middel van dagelijkse updates met foto's.

VVV Noordwijkerhout, Dorpsstraat 8, Noordwijkerhout. Geopend van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Telefoon: 0252-372096