De Noordwijkse Reddingsbrigade is op zoek naar nieuwe mensen. | Foto: PR
De Noordwijkse Reddingsbrigade is op zoek naar nieuwe mensen. | Foto: PR Foto:

NRB zoekt aankomende lifeguards

redders n Voor versterking van haar toezicht en hulpverlening aan het strand, is de Noordwijkse Reddingsbrigade op zoek naar nieuwe mensen. De NRB leidt jongeren vanaf 14 jaar en volwassenen op tot gediplomeerde lifeguards. Zij ontvangen een vrijwilligersvergoeding voor hun inzet. Voor scholieren is het bovendien mogelijk hun Maatschappelijk Diensttijd bij de NRB te vervullen.

Het Noordwijkse strand trekt jaarlijks veel bezoekers voor ontspanning en sportieve activiteiten. De Noordwijkse reddingsbrigade levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid op en rond het strand. De NRB leidt jongeren en volwassenen op tot lifeguards met een internationaal erkende diploma voor toezicht en hulpverlening. Naast het strandtoezicht, levert de NRB ook inzet bij evenementen in de gemeente, zoals een optocht of strandloop. Sinds 2018 krijgen de lifeguards een vrijwilligersvergoeding voor hun inzet.

Mark van Egmond: 'De vergoeding is letterlijk en figuurlijk een waardering voor de inzet van onze vrijwilligers. Voor veel jonge lifeguards is het bovendien een aantrekkelijk alternatief voor een bijbaantje in het weekend of de zomervakantie. Als lifeguard ben je lekker buiten actief bezig. Je draagt bij aan een maatschappelijke functie. En je leert er ook nog veel dat je later in je opleiding of werk kunt gebruiken.' Tegelijkertijd is de NRB ook een gezellige vereniging.

Scholieren kunnen hun Maatschappelijke Diensttijd bij de NRB vervullen. Ook krijgen zij een opleiding tot (Junior) Lifeguard. Denk aan scholieren met stage-uren voor het eindexamenvak sport (LO2).

Start opleiding 25 april

Op donderdagavond 25 april gaat de nieuwe opleiding voor komend seizoen van start. Na het examen in juni kunnen de nieuwe gediplomeerde (Junior) Lifeguards al deze zomer betaald aan de slag.

De opleiding bestaat uit diverse onderdelen, zoals een cursus EHBO/ MFA en rij- en vaaropleidingen. De lessen vinden gedurende 8 weken plaats op de donderdagavond (18.45-21.00 uur) en zaterdagochtend (9.45-12.00 uur). De EHBO/MFA op 3 aanvullende dagen. Kosten: 22 euro (jongeren), 35 euro (volwassenen), lidmaatschap NRB.

Bel of app voor meer info naar 06-24517293 of kom naar de voorlichtingsbijeenkomst op zondag 7 april van 13.30 tot 15.30 uur, Clubgebouw NRB Bosweg 4. Direct aanmelden voor de lifeguardopleiding kan ook op www.wordlifeguard.nl


Spanning stijgt op Northgo College: vijftiende ruimtemissie nadert

ruimtemissie n Op 28 en 29 maart is het zover: op het Northgo College in Noordwijk vindt de 24-uursmissie van het project A Place in Space (APS) plaats. Drie leerlingen zullen gedurende 24 uur allerlei experimenten uitvoeren in hun ''ruimteschip'', een caravan die op het schoolplein staat.

Het project A Place in Space is een uniek project voor leerlingen van 4 vwo van het Northgo College die het profiel Natuur en Techniek of Natuur en Gezondheid hebben gekozen. Het project is een samenwerking tussen de vakken scheikunde, natuurkunde en biologie. Tijdens dit project, waar de leerlingen ruim twee maanden druk mee bezig zijn, wordt een ruimtemissie gesimuleerd.

Tijdens de startdag van het project, in januari, kregen de leerlingen te horen wat ze konden verwachten van het project. Een maand later was het tijd voor het APS-kamp in Utrecht. Tijdens dit kamp moesten de leerlingen, die ieder verantwoordelijk zijn voor het ontwerpen en voorbereiden van een eigen natuurwetenschappelijk experiment, hun onderzoeksvraag en voorlopige experiment presenteren. Daarnaast was er tijdens het kamp natuurlijk ook voldoende tijd om de leerlingen op een leuke manier kennis te laten maken met de ruimtevaart. Zo brachten ze een bezoek aan een sterrenwacht en voerden ze diverse challenges uit, zoals het bouwen van een zo goed mogelijk hitteschild.

Er komt nog heel wat bij kijken om alles tijdens de vlucht van de astronauten op rolletjes te laten lopen, zo leerden de leerlingen. Iedereen kreeg, aan de hand van een sollicitatiebrief, een rol in de voorbereiding van de missie toegewezen. Zo zijn de 'Mission Safety Officers verantwoordelijk voor de veiligheid in de caravan, zijn de Mission Technicians' verantwoordelijk voor de techniek tijdens de missie en moeten de Mission Food Officers' zorgen voor een gebalanceerd voedselpakket voor de astronauten.

Na alle voorbereidingen is donderdag 28 maart om 11.00 uur een belangrijk moment voor de leerlingen. Dan zullen de drie astronauten ''gelanceerd'' worden. Ze zullen vervolgens voor 24 uur in het Spaceship verblijven. Tijdens hun verblijf moeten ze zich houden aan een strakke planning. Sport, ontspanning en slaap zijn verplichte onderdelen in het programma, maar natuurlijk moeten ook alle experimenten van henzelf en hun medeleerlingen worden uitgevoerd. Deze leerlingen blijven ook op school en vervullen de rol van Ground Control.

Het project blijft niet binnen de muren van de school. Er is bijvoorbeeld een basisschoolklas uitgenodigd voor tijdens de lancering. Ook is er tijdens de 24-uursmissie een ouderavond, waarbij de leerlingen aan de ouders zullen uitleggen waar ze de afgelopen tijd mee bezig zijn geweest op school.