Speerpunten college zijn nauwelijks verrassend

honderd n In de langdurige raadsvergadering ging het lange tijd niet over de inwoners, maar vooral over de rol van de politiek zelf. Met name over het voornemen van het college om in de eerste 100 dagen een aantal zichtbare resultaten neer te zetten.

Het voornaamste resultaat was het benoemen van een negental speerpunten. Hierbij werden bepaald geen verrassende onderwerpen benoemd. Daarbij ging het eenvoudigweg om de normale en zeer voorspelbare zaken zoals woningbouw en bestemmingsplannen, communicatie, verkeer en parkeren en de dienstverlening van de gemeente.

Misschien wel het meest opvallend was het speerpunt over winkelleegstand. Het zich overal manifesterende fenomeen als gevolg van het snel veranderende koopgedrag van consumenten. De diverse woordvoerders van de coalitiepartijen lieten zich over het algemeen positief uit met hier en daar een toevoeging.
Vanuit de oppositie kwamen zoals te verwachten de meer cynische reacties. De voornaamste was mogelijk die van Taetske Visser (PUUR) die had geconstateerd dat er van daadkracht geen sprake was en dat het college zich vooralsnog slechts gaat bezig houden met plannen maken en onderzoeken faciliteren. Voorspelbaar was de reactie van Gutlich (D66) over de woningbouwplannen en de visie op bouwlocatie Bronsgeest. Zijn advies was om meer aandacht te besteden aan duurzaamheid, de energietransitie en openbaar vervoer.
Jan Janson (PvdA) constateerde dat de aangekondigde 100 dagen inmiddels wel zijn verstreken en meldde dat hij niet in deze raadsvergadering maar pas officieel na 9 april met de reacties van zijn fractie te komen. Louis Koppel (GL) sprak zijn verbazing uit over het speerpunt winkelleegstand. Daarbij wees hij nadrukkelijk op de kansen die het college heeft laten liggen door zich tegen het Ondernemersfonds te keren. Ook kritiek op het opnieuw onderzoek naar verkeersonveilige plekken, die volgens hem genoegzaam bekend zijn en waar direct handelen belangrijker is dan onderzoeken.


Onvrede over vergadermodellen groeit

kritiek n Het invoeren van zogenaamde parallelle sessie en het houden van rondetafelgesprekken leiden tot steeds meer kritiek richting de politiek. De gemaakte politieke keuzes lijken veel belangrijker dan de praktische bezwaren van de inwoners.

Door de nieuwe aanpak komt het noodzakelijke openbare politieke debat in het geding. Vooral het ontbreken van debat in reguliere commissievergaderingen kan worden aangemerkt als de oorzaak. Deze debatten dienen nu namelijk te worden gevoerd tijdens de raadsavond, waardoor tijdgebrek ontstaat en bovendien een groot aantal officieel benoemde commissieleden volledig buiten dit debat wordt gehouden.

Zoals te verwachten leidde dit afgelopen dinsdag allemaal opnieuw tot nachtwerk. Een zeer onwenselijke ontwikkeling omdat ook de gewenste kwaliteit in het geding komt wanneer vermoeidheid toeslaat. Bovendien is er een reglement van orde dat op deze manier van vergaderen verbiedt. Daarnaast getuigd het van bijzonder weinig respect naar de bewoners die zich verlaten op de vastgestelde raadsagenda.

Een ander punt is de manier waarop de zogenaamde rondetafelgesprekken zijn georganiseerd. Aan het doel om de burger te betrekken wordt volledig voorbij gegaan door twee bijeenkomsten op hetzelfde tijdstip te houden. Bovendien is van 'een rondetafelgesprek' bepaald geen sprake.

Bij de gekozen setting was steeds sprake van de politiek niet tussen maar juist tegenover de inwoners. Ook blijken op de gekozen locaties de faciliteiten voor de belangstellenden en persvertegenwoordigers simpelweg volledig onvoldoende.