Milo Berlijn predikte gastvrijheid. Alleen mogelijk met de invoering van een nieuwe mentaliteit. | Foto: WS
Milo Berlijn predikte gastvrijheid. Alleen mogelijk met de invoering van een nieuwe mentaliteit. | Foto: WS Foto: Picasa

Gastvrijheid als speerpunt

vriendelijk n Het is inmiddels een nationaal thema geworden, waarbij de mensen door de Stichting Ideële Reclame worden opgeroepen zich veel positiever op te stellen jegens elkaar. Een zogenaamde gedragscampagne die moet resulteren in een veel vriendelijker openbaar gedrag van de gemiddelde Nederlander. In Noordwijk haakt het bedrijfsleven in en vindt daarbij de gemeente Noordwijk aan haar zijde.

Het Noordwijkse bedrijfsleven en met name de Koninklijke Horeca en de NOV namen het initiatief om een seminar te organiseren waarvoor een heel brede groep was uitgenodigd.

Volgens initiatiefnemer en voorzitter van de Noordwijkse horeca Stefan Stokkermans zijn er volop kansen voor Noordwijk op het gebied van het toerisme. Met name de Duitse toeristische markt en wereldwijd de congresmarkt vragen niet alleen een zakelijke aanpak, maar zijn daarnaast heel gevoelig voor andere zaken. Zoals een op de persoon gerichte dienstverlening, het veiligheidsgevoel en een prettige en gezonde omgeving.


Handen ineen

Horeca, retail en overheid hebben in Noordwijk de handen ineengeslagen. Lokaal wil men zich op de eerste plaats richten op de gastvrijheid. Dit heel duidelijk in navolging van de campagne Doeslief.


'Hoe gaan we in Noordwijk eigenlijk met mensen om?', vroeg Stokkermans zich hardop af. Hij noemde gastvrijheid uiterst belangrijk, noemde echt contact maken met de gasten van groot belang en zag dat het verbeteren van de Noordwijkse gastvrijheid niet beperkt tot alleen maar de horeca.
Maar ook in de winkels en ook op straat moet de Noordwijkse gastvrijheid door iedereen ervaren worden.


Gastvrijheid

Hij presenteerde in dit verband gastspreker Milo Berlijn. Die als entertainer gastvrijheid predikt in theaters en op congressen en seminars. Hij erkende :'Wie in de gastvrijheid werkt, moet de vaktechnieken onder de knie hebben'. Maar deze techniek creëert volgens hem bij bezoekers geen herinnering, geen onvergetelijke gastervaring. 'Dat is', zo hield hij de toehoorders voor, 'afhankelijk van het gedrag van al die mensen die men ontmoet en dat is pure emotie'.

Hij pleitte nadrukkelijk voor gedragsverandering bij ondernemers en hun medewerkers. Maar pleitte vooral ook voor een andere visie in brede zin. Zoals het gedrag van gemeenteambtenaren, Boa's, buschauffeurs alsmede politiefunctionarissen. 'Vriendelijkheid en gastvrijheid is de toekomst', stelde de rappe prater met een parmantige blik in zijn ogen. 'Gewoon spontaan vriendelijk durven zijn', was een volgende quote.


Nieuwe titel

De presentator had dus ook een speciale rol in gedachte voor de gemeente als lokale overheid. 'Wees zelf aardig en beloon vooral uw ambtenaar indien deze ook heel aardig is'. Als u het gezamenlijk oppakt dan wordt Noordwijk mogelijk het meest gastvrije dorp in Nederland',was het slotakkoord.

De gemeente Noordwijk, vertegenwoordigd door wethouder Roberto ter Hark, doet enthousiast mee met het initiatief. 'Het college zal daar', zo beloofde hij, 'in de toekomst zeker ook een rol gaan vervullen'.

Noordwijk gaat dus na 'Kerstdorp aan zee', 'Europese Sportstad' en 'Evenementengemeente van het jaar' weer op jacht naar een aansprekende titel. Deze keer 'de meest gastvrije gemeente van Nederland'.


Collectanten gezocht

Hartcollecte n De Hartstichting werkt aan concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden, zodat iedereen uit het leven kan halen wat erin zit.

Stap voor stap en op verschillende fronten tegelijk werken wij aan een hartgezonde samenleving. Voor de collecteweek zijn nog collectanten nodig. Aanmelden kan bij Elly Verkade, ellyverkade@hotmail.com of tel. 06-12098205.