Wethouder Dennis Salman opende de speeltuin aan de Boechorsthof. | Foto: Ina Verblaauw
Wethouder Dennis Salman opende de speeltuin aan de Boechorsthof. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Nieuwe speeltuin Boechorsthof is open

opening n Vorig jaar tijdens de nationale buitenspeeldag, deed de gemeente Noordwijk de toezegging de speeltuin in de wijk Boechorst te zullen gaan vernieuwen. Woensdag 6 maart kon wethouder Dennis Salman de opening verrichten van deze nieuwe speeltuin aan de Boechorsthof.

Door Ina Verblaauw

"Een bijzonder leuk project", aldus Jenneke van der Zon, die verantwoordelijk is voor de speelvoorzieningen in Noordwijk. "Vorig jaar kregen alle kinderen uit de wijk een plattegrond. Ze konden zelf op papier de speeltuin intekenen en een wensenlijstje met attributen maken. Met stip bovenaan stonden de schommel en de glijbaan".

De speeltuin is opgesplitst in twee delen: één voor kinderen tot zes jaar en één voor de kinderen vanaf zes jaar. Er is gebruik gemaakt van natuurlijke aspecten. Veel toestellen zijn gemaakt van de Europese hardhoutsoort Robinia, er liggen avontuurlijke rotsen, ingegraven trampolines en op diverse plekken zijn bloemperken ingezaaid. Ook een tennistafel en klautertouwen zijn aanwezig evenals schommels met kinderzitjes in de speeltuin voor de kleintjes. De meeste toestellen zijn nieuw; een enkele kon worden gerenoveerd. De speeltuin is gecertificeerd en veilig voor kinderen. Sommige kinderen vonden het heel jammer dat er geen kabelbaan was gekomen.

Wethouder Salman legt het ze uit. "Een kabelbaan neemt heel veel ruimte in beslag; dan hadden er geen schommels gestaan". Daar gingen de kinderen mee akkoord. Voor de officiële opening diende een lint te worden doorgeknipt. Dit liet Salman over aan de kinderen Claire en Kai.

Ook aanwezig deze middag twee buurtsportcoaches. Zij riepen de kinderen op om vooral veel buiten te spelen, te bewegen, gezond te eten en veel water te drinken. Ondanks het druilerige weer wisten de coaches de kinderen uit te dagen deel te nemen aan diverse spelletjes. Na afloop ontving iedereen een appel. De wijk Boechorst is weer een mooie speellocatie rijker.

De eerstvolgende speeltuin die binnenkort onder handen wordt genomen ligt nabij Calorama, tegenover tankstation Peut.


Project Max Vitaal gaat van start

Fit n Met het project Max Vitaal worden in de gemeente Noordwijk, in samenwerking met het Sportbedrijf Noordwijk, senioren gemotiveerd om gezond te leven en hun gezondheid op peil te houden. Een van de aspecten van Max Vitaal is het aanbieden van vitaliteitstesten. Zaterdag 9 maart werd deze test aangeboden in de sportzaal op het sportpark Duinwetering. Wethouder Sjaak van den Berg nam een kijkje en alhoewel hij niet in de leeftijdsgroep valt (65-75 jaar), onderging hij ook een aantal tests.

Door Ina Verblaauw

Buurtsportcoach Job van Duijn geeft uitleg over wat Max Vitaal inhoudt: "Alle inwoners van het nieuwe Noordwijk tussen de 65 en 75 jaar zijn uitgenodigd om deel te nemen aan de test. Bedoeld voor de leeftijdsgroep die al actief bezig zijn, maar juist ook voor de groep die niet zo actief is. Voelt zich fit, maar vraagt zich of dat ook zo is".


Aangeboden worden: bloeddrukmeting, BMI, schouderlenigheid, oog/hand-coördinatie, knijp- en longtest, een ogentest, reactie- en creatief vermogen en een wandeltest. Allemaal toetsen op een ontspannen manier. Met de uitslag van de test kunnen de deelnemers zelf beslissen of zij een bezoekje aan de huisarts nodig achten. De vrijwilligers die de testen afnemen, geven geen medisch advies.Tot nu toe hebben 380 mensen zich opgegeven om deel te nemen aan Max Vitaal. De 71-jarige meneer Van der Zalm is tevreden over zijn resultaten tot nu toe. "Ik heb niet echt klachten, maar een test als deze vind ik wel heel erg prettig".


Max Vitaal geeft ook activiteitenwijzer uit; een boekje waarin alle activiteiten voor 65-plussers in kaart is gebracht. Een bijzondere gids, met verbazingwekkend veel activiteiten voor senioren. Niet alleen op sportief, maar ook op creatief- en cultureel gebied. De activiteitenwijzer met alle informatie ligt vanaf volgende week op het gemeentehuis, de bibliotheken, de apotheken en bij de huisartsen.


Elke zaterdag in de maand maart worden deze testen aangeboden. 16 maart in de sportzaal Binnenhof; 23 en 30 maart in de gymzaal van de Prinsenhof te Noordwijkerhout. Voor opgave en beschikbaarheid: www.maxvitaal.eu.


Wethouder Sjaak van den Berg deed ook mee aan de tests. | Foto: Ina Verblaauw