Politiek nodigt inwoners uit zich te laten horen

inspraak n Burgerparticipatie lijkt een van de speerpunten te zijn van de coalitie in de gemeenteraad. Dat lijkt ongetwijfeld ook ingegeven door de onvrede die door inwoners op een aantal momenten in het vorige jaar werden geuit.

Het waren de bewoners van de Bronckhorststraat/Kerkstraat die zich lieten horen over het uitblijven van ontwikkelingen op de hoek van de Kerkstraat. Uiting van onvrede was er ook van een groot aantal omwonenden van Groot Hoogwaak, voorafgaande aan het besluit van de gemeenteraad om het ontwerpbestemmingsplan ter visie te gaan leggen. Nog bozer waren de reacties van omwonenden van het Jan Kroonsplein en Binnenweg. Daarbij ontstonden recentelijk ook nog eens problemen inzake de ontwikkelingen aan de Maarten Kruytstraat, waarna de zeer discutabele reactie kwam van raadsleden uit de kern Noordwijkerhout dat zij onvoldoende kennis hadden weten te verwerven van dit dossier.

De komende week is er op dinsdag 12 maart weer een zogenaamd rondetafelgesprek. Dat is in zaal 1 van het Trefpunt in de Schoolstraat. Daarbij is er opnieuw vooraf voor iedereen gelegenheid om in te spreken. Over juist dat onderwerp dat voor de inwoners belangrijk wordt geacht. Op de website van de gemeente Noordwijk staat een heel duidelijke uitnodiging: Deze avond is er voor iedere inwoner van Noordwijk de mogelijkheid om in te spreken. Ook over onderwerpen die deze avond niet op de agenda staan. De politiek hoopt en verwacht dat inwoners van Noordwijk zich daar opnieuw zullen laten horen.


Inbreng van burgers en politiek basis voor werkbare gemeentepolitiek

politiek n De coalitie heeft eerder laten weten dat zij niet minder dan 100 dagen de tijd wil nemen om de negen speerpunten van het coalitieakkoord verder uit te werken en te komen tot snel bereikbare doelen. Het college anticipeert daarop en stuurt deze week een brief aan de gemeenteraad, welke op de agenda staat van de besluitenraad van dinsdag 19 maart in de Duinpan.

Pas op 16 juli echter, staat het vaststellen van een college-agenda en een Kadernota 2020 op de agenda van de gemeenteraad, zo blijkt uit de brief. Het college wil tot die datum de tijd nemen om de inbreng van de bewoners uit de vier kernen, aangevuld met de opmerkingen en suggesties van de gemeenteraad, te verwoorden in een college-agenda. Met de genoemde college-agenda komt het bestaande collegewerkprogramma van de oude gemeenten Noordwijk en van Noordwijkerhout te vervallen. Dat blijkt allemaal uit de genoemde brief. Met deze brief zou het voor de raad duidelijk moeten worden hoe en waar raadsfracties, zowel coalitie als oppositie, zinvolle inbreng of noodzakelijke aanvullingen kunnen indienen. Bovendien hoe die dan verder zullen worden behandeld. De raadsfracties krijgen tot 2 april 2019 de tijd hun inbreng aan het college aan te bieden. De verkregen inbreng wordt raadsbreed geïnventariseerd en vervolgens openbaar besproken, waarna het college deze verzamelde inbreng behandelt en terugkoppelt.Uiteindelijk moet er dan een document ontstaan dat concreet genoeg is om te dienen als verantwoordingsdocument in de relatie van het college tot de gemeenteraad. Het lijkt voor de buitenstaander toch een puur theoretische benadering. Kennelijk is deze wel noodzakelijk om te komen tot praktische en werkbare gemeentepolitiek, zodat er in het najaar mogelijk een basis ligt voor een uitgebreide programmabegroting waarover dan via de algemene beschouwingen door de politiek een oordeel kan worden uitgesproken.