Arco Houwaart (l) en Dirk Zandbergen (r) openen op 7 maart de winkel aan de Bomstraat. | Foto: Piet van Kampen
Arco Houwaart (l) en Dirk Zandbergen (r) openen op 7 maart de winkel aan de Bomstraat. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Dirk's Vishandel wordt de nieuwe specialist

opening n Aanstaande donderdag 7 maart is Noordwijk een nieuwe visspecialist rijker. Aan de Bomstraat 25 opent Dirk's Vishandel de deur van een echt vispaleis op de plaats waar voorheen vishandel Zandbergen gevestigd was.

Door Piet van Kampen

Tot voor kort runde Zandbergen senior, de vader van Dirk, daar de winkel. Dirk heeft het vaandel nu dus overgenomen en opent hiermee zijn tweede viswinkel. Ruim acht jaar geleden begon hij aan het Hoornesplein in Katwijk zijn eerste zaak en dit werd een groot succes. Mede vanwege dit succes en een schat aan ervaring heeft de ondernemer en vakman besloten om er ook in Noordwijk een succes van te gaan maken. Het zijn niet alleen de mooie verse vis, gebakken vis en andere traditionele vis en visproducten die er in de toonbank liggen te pronken. Dirk is de specialist in tal van andere vislekkernijen, zoals luxe vishapjes, sausjes, sushi's, broodjes en diverse heerlijke maaltijden. Het is een lust voor het oog en het water loopt de consument in de mond als hij of zij voor de rijk gevulde toonbank staat. Voor gelegenheden kant de consument kiezen uit diverse heerlijke vissalades en gesorteerde visschotels.

Kwaliteit

Dat kwaliteit bij Dirk's Vishandel de hoogste prioriteit heeft staat buiten kijf. De ondernemer viel eerder in de prijzen bij de landelijke haringtest van het Algemeen Dagblad en vorig jaar kwam hij als beste uit de bus van de regionale haringtest van het Leidsch Dagblad. Daar is de ondernemer best wel trots op en terecht. Arco Houwaart is de rechterhand van Dirk en die gaat de winkel in Noordwijk runnen. 'Als het mooi weer wordt maak ik een terrasje buiten en ook het assortiment speciale broodjes wordt dan uitgebreid' vertelt de ondernemer die in deze krant ook speciale openingsaanbiedingen voor de klanten heeft. Ze zijn er van harte welkom om van de winkel en de kwaliteit van Dirk's Vishandel te genieten.


Het verenigd bedrijfsleven opnieuw buitenspel gezet

onrust n In het georganiseerde Noordwijkse bedrijfsleven is opnieuw grote onrust ontstaan. Nu weer na de verklaringen van wethouder Henri de Jong (CDA), die tijdens de raadsvergadering zei dat er veel communicatie zou zijn geweest tussen hem en de ondernemers. Zijn verklaring dat er ook in het zomerseizoen afsluitingen komen, is bij het verenigd bedrijfsleven ingeslagen als een bom. Opnieuw, net als bij het afsluiten van de Beeklaan, zijn de klachten het volledig ontbreken van communicatie.

Terwijl deze week het college aan de pers liet weten dat communicatie een speerpunt is, blijkt in de praktijk dat goede wil geen garanties biedt. Opnieuw is gebrekkige communicatie oorzaak van veel ergernis. Deze keer gaan de klachten over noodzakelijk overleg met belanghebbende ondernemers die getroffen gaan worden door afsluitingen bij de reconstructie van de Parallel Boulevard. Tijdens het rondetafelgesprek over de Parallel Boulevard werd duidelijk dat zowel de horecaondernemers als de winkeliers in en rond de Hoofdstraat bepaald niet tevreden waren over de voorstellen van de wethouder De Jong. In die bijeenkomst was mevrouw Bea Veenvliet heel duidelijk met de stelling dat de retail in grote mate afhankelijke is van de drie zomermaanden. Veenvliet zei toen al dat er met de retail echt nog nooit enig overleg was geweest. Vanuit de KHN kwamen dezelfde geluiden.

Dure advocaten

Woordvoerder en voorzitter van de KHN afdeling Noordwijk Stefan Stokkermans vraagt zich, na de uitlatingen van wethouder De Jong deze week in de raadsvergadering, openlijk af waar dit allemaal heen moet. Hij zegt: 'Natuurlijk willen wij meepraten over zo'n ingrijpend initiatief'. De voorzitter verklaart opnieuw nog nooit met de wethouder te hebben gesproken over de mogelijkheid van een aaneengesloten periode van afsluiten. Hij zegt dat het niet alleen gaat om de belangen van de grote ondernemers, die volgens Stokkermans straks wel dure advocaten kunnen inzetten om hun recht te halen. Hij geeft aan dat er een groot aantal kleinere ondernemers zijn die simpelweg zullen moeten dansen naar de pijpen van de gemeente.

Onaangenaam verrast

De uitlatingen van wethouder De Jong werden volgens Stokkermans door veel ondernemers als stuitend ervaren. Stokkermans: 'Wat ons betreft praten we nog steeds over een periode van twee en een half jaar. Met twee maal een zomerse periode zonder afsluitingen rond de Parallel Boulevard. Hij zegt met nadruk: 'Er is ons door dit college nog geen moment inzicht gegeven wat de mogelijke consequenties zijn van deze nieuwe voorstellen. Recent is pas een eerste klankbordgroepbijeenkomst geweest waarin de gemeentelijke projectleiders ook onaangenaam verrast bleken'. Voorzitter Stokkermans kondigde een brief aan de gemeenteraad aan, waarin het grote ongenoegen van de KHN nog eens opnieuw zal worden verwoord.

Het college verklaarde dat duidelijk communiceren een speerpunt is. | Foto: Wim Siemerink