Noordwijkers Martijn Smak en Timo Vonk 1e en 2e bij NK Skiën

skiën n Noordwijker Martijn Smak (19) is Nederlands Kampioen Alpine Skiën Overall Volwassen 2019 geworden. Daarnaast werd Noordwijker Timo Vonk (17) tweede Overall bij de NK Junioren.

Op de wedstrijdpisten in het Oostenrijkse Alpendorf worden van 21 tot en met 27 februari de Nederlandse Ski Kampioenschappen en Nederlandse Jeugdski Kampioenschappen gehouden. Circa 350 Nederlandse skiërs strijden in de verschillende leeftijdscategorieën om de prijzen. Er zijn zes wedstrijddagen tijdens dit evenement. Het hoofdevenement zijn de Open Nederlandse Kampioenschappen voor Volwassenen en Junioren waar ook vele andere nationaliteiten aan mee mogen doen zoals Oostenrijkers, Duitsers, Italianen, etc.

Op donderdag werd de Reuzenslalom gehouden. Martijn Smak maakte een grote fout in de eerste run die hem circa een seconde kostte, maar de tweede run ging goed voor hem, zodat hij de derde plek veroverde bij de NK-Reuzenslalom. Timo Vonk vocht zich in twee runs naar de zesde plek bij de Junioren (categorie onder de 18 jaar) op de Reuzenslalom.

Vrijdag waren de omstandigheden compleet anders, het regende pijpenstelen in de morgen. Met het strooien van pistezout kan de piste bij regen toch hard gemaakt worden. De piste was steil, moeilijk en hard. De eerste run kende al vele uitvallers. Na de eerste run stopte het met regenen en werd het kouder. In de tweede run werd het zeer ijzig, dat leverde een compleet slagveld op. Uiteindelijk haalden slechts 19 van de circa 100 deelnemers de finish. Dat leverde veel spektakel op en menige deelnemer werd gelanceerd en vloog in de hekken.

Martijn deed het redelijk maar stond zesde na de eerste run. Door een zeer goede en snelle tweede run haalde hij de bronzen plak bij de NK-Slalom. Timo kende twee solide runs waarbij hij knap finishte terwijl vele concurrenten om hem heen afvielen. Uiteindelijk werd Timo ook derde bij de Junioren op de NK-Reuzenslalom.

De Nederlands Kampioen Overall wordt bepaald door de combinatie van de resultaten op beide ski-disciplines. In dit Overall klassement behaalde Martijn de eindoverwinning en mag zich in 2019 de Nederlands Kampioen bij de Volwassenen noemen. Bij de Junioren behaalde Timo de tweede plaats overall.

Tien jaar geleden ontstond er een groep van vijf Noordwijkse wedstrijdskiërs die fanatiek trainden in Oostenrijk en daar met vele internationale wedstrijden meededen. Daar zijn er nog drie van over. Door de jaren heen zijn al vele jeugdprijzen veroverd door deze Noordwijkers. Dit jaar is dat ook de grootste Nederlandse prijs bij de Volwassenen.