Door middel van het onthullen van het logo, is het Cultuurjaar geopend. | Foto: Ina Verblaauw
Door middel van het onthullen van het logo, is het Cultuurjaar geopend. | Foto: Ina Verblaauw Foto: Ina Verblaauw

Cultuurjaar geopend

cultuur n De start van het themajaar Cultuur Verbindt vond plaats op vrijdag 22 februari in Theater De Muze. Projectleider Natascha van der Wal is verheugd over de inzendingen van de diverse deelnemers. "We kunnen een mooi programma voor het jaar 2019 presenteren en zetten de diverse artiesten vanmiddag in de spotlights". Wethouder Sjaak van den Berg: "Het thema Cultuur Verbindt sluit aan bij het nieuwe college, namelijk de verbinding. De kracht van de kernen is het ondersteunen van elkaars mooie plannen. Vandaag is de start van het cultuurjaar; toch hebben mensen uit de vier kernen elkaar al gevonden. Succes met dit jaar van de culturele verbinding".

Door Ina Verblaauw

Daarna volgde een korte pitch van 16 projecten, die met subsidie tot stand zullen worden gebracht, zoals veel muziek, gecombineerd met theater, fiets- en wandelroutes langs alle oorlogsmonumenten, bijeenkomsten Met je Hart, voorstellingen over Anne Frank, koren uit de drie woonkernen door KunstKlank, Theatermarkt op Nederzandt, Muziekfestival bij het Oosterduinsemeer, de Kunstroute, een boekenbal en heel veel samenwerking tussen de verschillende muziekverenigingen. De Passie van Noordwijkerhout komt in december met een Passiespel. Alle activiteiten staan met de data op www.noordwijk.info.

De echte opening vond buiten plaats. Op het trottoir voor Theater De Muze werd het logo onthuld. Wethouder Sjaak van den Berg mocht het jaartal 2019 met een spuitbus zichtbaar maken, waarna Mark Beerepoot als laatste nog het hart aanbracht. Dit logo is inmiddels op een aantal plaatsen op straat zichtbaar: bij musea, theaters en ontmoetingscentra waar veel mensen komen.


Jong Talent bij KunstKlank

talent n Twee weekends lang, 8, 9 en 10 maart en 15, 16 en 17 maart, klinkt het Stabat Mater van Karl Jenkins in de kapel op het landgoed Sancta Maria, Langevelderlaan 1. De titel van het project is "Hear My Voice". Een nieuwe, uitdagende productie van KunstKlank. Ook werken van Glinka, Rachmaninov, Ramirez, Weill en Dohnányi zullen worden uitgevoerd door koren, het nationaal symfonisch kamerorkest en vele solisten.

Door Ina Verblaauw

In deze productie komt eveneens jong talent aan bod. In de nog lege kapel zijn twee van hen, Boris Weijers (22) en Daan Tonies (21) aanwezig. Boris studeert aan het Conservatorium Haarlem; Daan studeert Art of Sound in Den Haag. "Voor het eerst ga ik de geluidsregie voor mijn rekening nemen. De communicatie tussen artistiek leider Herma van Piekeren en koor en orkest. En ga ik percussie inbrengen in een klassiek stuk. Dat vereist heel veel concentratie en is voor mij een uitdaging". Voor Daan ligt de uitdaging in het geluid. "Het klassieke werk moet perfect klinken in deze kapel. Daarbij wordt hij begeleid door Peter Velthuijzen.

Beide jonge talenten krijgen voldoende steun vanuit hun opleiding om dit project te gaan doen. Repetities met de koren en het orkest heeft nog niet plaatsgevonden. "Dat gaat pas volgende week gebeuren en dat geeft ook wel een kick. Alles moet goed gaan". De beide andere jonge talenten Lotte Pierik (21) en Maarten van Wijk (20) hebben weer een andere uitdaging. Lotte gaat als soliste de vrouwensolo zingen uit de Stabat Mater. "De muziek staat vast, mijn interpretatie zal minder klassiek zijn en dat is spannend". Maarten verheugt zich erop dat de eigen inbreng volop de ruimte krijgt, "en dat ik ondersteuning krijg van Henk Neven".

Podium voor de toekomst

KunstKlank heeft het fonds Podium voor de Toekomst opgericht met als doel jonge talenten uit Noordwijk en omgeving tot bloei te laten komen door samenwerking met professionals binnen de KunstKlankproducties. Bedrijven of particulieren kunnen zich verbinden aan het fonds zodat jongeren zich verder kunnen ontwikkelen. Een unieke kans om aan de voet te staan van de artistieke carrière van jong talent. Voor meer informatie info@kunstklank.nl.

Afbeelding