Coalitie toont geen vertrouwen in het georganiseerde bedrijfsleven

De coalitie lijkt bij voorbaat het in Noordwijk succesvolle ondernemersfonds van het lijstje collectieve operaties te hebben geschrapt. De druk van de niet georganiseerde ondernemers en de actiegroep VON naast de VVD-pincipes over belastingen zijn de door de coalitie gekozen uitgangspunten. Het opnieuw willen inventariseren van een draagvlak is een openlijk wantrouwen jegens de Regiegroep en het rapport van bureau Blaauwberg.

De harmonisatie van de OZB is een wettelijke verplichting die voor 1 april zijn beslag moest krijgen. Om de aanslagbiljetten, met gemeentelijke belastingen, zoals de OZB en de RZB, en de WOZ-beschikkingen, op tijd te kunnen versturen, moesten er dus twee verordeningen ter goedkeuring werden voorgelegd. Ten eerste de Verordening onroerende-zaakbelastingen Noordwijk 2019 en vervolgens de Verordening belastingen op roerende woon- en bedrijfsruimten Noordwijk 2019. Daarbij was echter het opslagpercentage voor het Ondernemersfonds van groot belang.

Free riders

Genoemd Ondernemingsfonds is door de vorige gemeenteraad in het leven geroepen om het bedrijfsleven mee te laten betalen aan belangrijke noodzakelijke ontwikkelingen en de daarbij behorende initiatieven in de badplaats. Dit om de alom verguisde zogenaamde 'freeriders' te laten meebetalen. Het Ondernemingsfonds heeft volgens de afspraken dit jaar gewoon recht op hun deel, betaald uit een opslagpercentage op de OZB niet-woningen. Door de keuze van de coalitie zal dat geld nu uit de algemene middelen moeten worden opgehoest, zodat feitelijk nu alle Noordwijkers hieraan moeten meebetalen. Tegen het niet laten voorbestaan van het Ondernemersfonds maakten PvdA, Groen Links D66 en Puur dan ook openlijk bezwaar.

Wantrouwen

Fractievoorzitter Michel van Dormolen (VVD) wilde wel of geen Ondernemersfonds nog even voor zich uitschuiven. Hij sprak openlijk zijn wantrouwen uit over het door de georganiseerde ondernemers en bureau Blaauberg aangedragen draagvlak. Hij bleek een eigen peiling te hebben georganiseerd: 'Ik heb wat rond gebeld en ik heb vastgesteld dat lang niet alle georganiseerde ondernemers voor zo'n fonds zijn'. Het lijkt er hiermee op dat de VVD aandringt op uitstel om te komen tot afstel. Zo verlangt de volkspartij geen democratische, maar een twee derde meerderheid voor deze vrijwillige belastingverhoging.

Dorpsbrede enquêtes

Naast het collegevoorstel was er een amendement van Groen Links, PUUR en D66, gesteund door de PvdA dat voorzag in het voortbestaan van het Ondernemingsfonds dat, zoals te verwachten was, werd verworpen. Daarnaast was er een motie van D66 met het verzoek aan het college om met een notitie te komen over mogelijkheden voor verenigingen en instellingen met eigen gebouwen een speciaal OZB-tarief vast te stellen. Deze werd met grote meerderheid aangenomen.

Voordat de gemeenteraad besloot voor het collegevoorstel betreffende de OZB te stemmen en daarmee beslissingen over een Ondernemingsfonds vooruit te schuiven, merkte Gerben van Duin (PUUR) op: 'Als we in de toekomst op basis van een twee derde meerderheid en dorpsbrede enquêtes belastingen gaan heffen, zullen ons veel verrassingen te wachten staan'. Van Duin noemde, toeristenbelasting, parkeerbelasting en hondenbelasting daarbij als voorbeelden waar mogelijk een twee derde meerderheid tegen zal zijn.