Gerben van Duin (l) en Taetske Visser (m) waren niet mals met hun kritiek op Henri de Jong. | Foto: Wim Siemerink
Gerben van Duin (l) en Taetske Visser (m) waren niet mals met hun kritiek op Henri de Jong. | Foto: Wim Siemerink Foto: Wim Siemerink

Wethouder De Jong diep door het stof

raad n De tweede raadsvergadering was opnieuw een langdurige, waarin echter alles wat politiek interessant maakt aan de orde kwam. Opvallend hoogtepunt: het opnieuw uitstellen van de behandeling van de plannen rondom de nieuw te bouwen Vomar aan de Maarten Kruytstraat, waarbij de wethouder diep door het stof moest en kon vrezen voor een motie van wantrouwen.

In de raadsvergadering lag er het collegevoorstel om het bestemmingsplan Maarten Kruytstraat definitief vast te stellen. Tevens om de beantwoording van ingediende bezwaren te fiatteren en in dit geval geen exploitatieplan vast te stellen. Dit project loopt al vele jaren en heeft naast veel bewonderende reacties vooral ook heel veel ergernis veroorzaakt. De direct omwonenden roerden zich, belanghebbenden lieten zich ook niet onbetuigd. En zoals zo vaak was de communicatie maar al te vaak onderwerp van de discussies. Maar nu moest erdoor de gemeenteraad eindelijk een klap worden gegeven op dit langlopende dossier.

Onverwacht

Wethouder de Jong (CDA) kwam echter met de voor de oppositie onverwachte mededeling, dat er nog steeds een aantal vragen niet duidelijk konden worden beantwoord en daarom kwam het college met het verzoek om het debat nog een maand uit te stellen. Het college bleek veel te laat te hebben ingezien dat er eerder aan Gasthuisstraat 9A en 9B wel degelijk een woonvergunning is verstrekt. Waarmee in het voorliggende bestemmingsplan geen rekening werd gehouden. De wethouder betoogde dat dit zijn oorsprong vond ten tijde van het vorige college en zei nog steeds in gesprek te zijn met de appellant om een oplossing te vinden. De wethouder verduidelijkte dat de raad hierover deze middag was ingelicht.

Furieus

Louis Koppel (GL) reageerde hierop furieus en uitte zijn woede over de mededeling dat hierover communicatie zou zijn geweest met de raad. Hij stelde vast dat dit dan kennelijk selectief en zeer eenzijdig was gebeurd en schamperde over het door de coalitie nadrukkelijk gepredikte samenwerken met de oppositie. Hij noemde dit een overval en zag het, evenals Taestke Visser (PUUR), als volstrekt onaanvaardbaar. De fractievoorzitter van Groen Links vroeg een schorsing, zodat hij hierover met de oppositie zou kunnen overleggen. Ook Dick Gutlich (D66) en Jan Janson (PvdA) reageerden verontwaardigd. De laatste gaf ook de coalitiepartijen een extra sneer door op te merken dat zij zelfs bij aanvang van de vergadering nog hadden gezwegen over het bekend zijn met het afvoeren van dit agendapunt.

Politieke doodzonde

Gerben van Duin sprak na de heropening namens de oppositie. Hij noemde het een zeer vervelende schorsing. Het selectief overleggen van het college bij dit soort zaken noemde hij met nadruk een politieke doodzonde. De door insiders verwachtte motie van wantrouwen bleef echter uit. De voormalig wethouder toonde zich een ervaren politicus en toonde zich vaderlijk mild. Hij raadde het college aan hier voortaan toch veel zorgvuldiger in te zijn en deed nadrukkelijk de oproep om dit niet weer te laten gebeuren. Partijgenote Taetske Visser verzocht de wethouder om vooral ook zijn excuses aan te bieden aan de belanghebbenden en bewoners die vol goede moed de rit naar de Zilk hadden gemaakt en nu dus onverrichter zake huiswaarts moesten. De wethouder ging ook hierop in en bood openlijk deze gevraagde excuses aan de belanghebbenden aan.

Onverwachte steun

De wethouder kreeg opeens steun uit onverwachte hoek. Peter van Bockhove (LSN) brak een lans voor hem persoonlijk. 'Niet alleen wethouder De Jong, maar alle leden van het college, inclusief de gemeentesecretaris en de griffier zijn in deze zeer nalatig geweest, zij hebben gezamenlijk gefaald', aldus van Bockhove, waarna zoals te verwachtten het voorstel tot uitstel werd aangenomen. Aan deze inmiddels zeer langdurige geschiedenis kan weer een extra hoofdstuk worden toegevoegd.