| Foto: PR
| Foto: PR Foto:

Eerste New Wings Gala in Huis ter Duin

benefietgala n Op 11 mei is Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk het toneel van iets bijzonders: de eerste editie van het New Wings Gala. Een spectaculaire avond met Michelinsterrengaladiner, excellente wijnen, bijzondere optredens van Jamai Loman en Carolina Dijkhuizen en een presentatie van Angela Groothuizen.

Tijdens deze black tie-gelegenheid wordt geld ingezameld voor Stichting New Wings. Deze stichting helpt kinderen om na hun orgaantransplantatie sneller te herstellen door samen te spelen en te sporten. Het geld dat wordt ingezameld gaat naar het revalidatieprogramma voor kinderen van het Universitair Medisch Centrum Groningen.


Manager en onderzoeker Marion Siebelink van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) Transplantatiecentrum is ambassadeur geworden van Stichting New Wings. Samen zetten zij zich in om kinderen na hun ingrijpende orgaantransplantatie door middel van sport en spel weer sneller op de been te helpen.


Siebelink, die op het onderwerp het kind als donor promoveerde, heeft haar naam verbonden aan Stichting New Wings omdat ze vindt dat er nog te weinig over bekend is. "Het probleem is dat een transplantatie veel lastiger is dan bij volwassenen. Het orgaan moet niet alleen passen qua weefsel en bloedgroep, maar ook qua grootte. Hierdoor moeten kinderen vaak lang wachten op een geschikte donor. Helaas overlijden er jaarlijks ook kinderen die op de wachtlijst staan. Veel ouders denken er niet over na, maar wat als het jouw kind overkomt? Het kan iedere ouder overkomen."

Dat maakte Siebelink, die ook voorzitter is van de Medisch Ethische Commissie van de Nederlandse Transplantatie Vereniging en voorzitter van een internationaal wetenschappelijk comité over psychosociale en ethische aspecten bij kinderdonatie en transplantatie, immers zelf jarenlang van dichtbij mee.

"Ik kom zelf uit de Kinder Intensive Care en heb daar kinderen zien overlijden omdat er geen geschikte donor beschikbaar was. Vreselijk, want dat maakt nu net het verschil tussen leven of dood."

Daarom is ze blij met de steun van stichting New Wings en het geld dat tijdens het New Wings Gala op 11 mei ingezameld wordt: "Zodat we nog meer kinderen kunnen helpen, want daar doen we het voor. Voor die kinderen die we jaren geleden als baby transplanteerden en nu aan hun studie beginnen. Als kinderen zo levensbedreigend ziek zijn en na een transplantatie weer een gewoon leven kunnen leiden, dan geeft dat ze weer vleugels! En dat is het mooiste om te zien."

Meer informatie staat op https://newwings.eu/gala/


Vakantie bij Space Expo in teken van de maan

Ruimte-expo n Het is weer voorjaarsvakantie, tijd voor een leuk dagje uit. Space Expo heeft tot en met zondag 3 maart elke dag een interessant en leuk vakantieprogramma dat in het teken staat van de maan.

Het is alweer 50 jaar geleden dat de eerste mensen op de maan liepen. Zouden we weer terug kunnen? En wat heb je eigenlijk allemaal nodig?

Tijdens de lezing 'Terug naar de Maan' krijg je antwoorden op deze vragen.

Daarnaast leer je meer over de maan zelf, wie als eerste bij de maan waren en wie als eerste op de maan liepen. De lezing wordt drie keer per dag gegeven.

Knutselen

Kom je eigen draaibare maankalender maken voor 2019. Met deze kalender kun je zien hoe de maan eruit ziet op bijvoorbeeld je verjaardag.

In de gezellige Space Kids Corner kun je de hele vakantie een mooie maankleurplaat komen kleuren.

In de Astronautenzaal wordt elke dag vanaf 11.00 uur de documentaire 'Back to the moon' van 25 min getoond met prachtige beelden van de maan. Onderwerp is de terugkeer naar de maan.

Aan bovenstaande activiteiten zijn geen extra kosten verbonden. www.space-expo.nl