Hangjongeren krijgen eigen plekje in Boerenburg

Jeugd n Deze week reageert het college op de schriftelijke vragen van het CDA over een nieuw in te richten hangplek in Boerenburg. Er waren zorgen over de procedure, mogelijke overlast en de kosten die de aanpak van het 'Boerenburgprobleem' met zich mee gaat brengen.

Het college was al eerder akkoord gegaan met het plaatsen van drie tijdelijke containers op het parkeerterrein nabij het Zilveren Kruisgebouw. Inmiddels is gebleken dat deze plek ongeschikt is en wordt gezocht naar aan andere locatie.
Het wordt in ieder geval niet jongerencentrum Hang Out. Die locatie wordt volgens het college door de veelal 18-plussers, niet ervaren als een geschikte plek om te hangen en te chillen. Hangout is gericht op de jongere jeugd.

Het college ervaart op dit moment weinig overlast door jongeren en de bewoners van Boerenburg zouden heel tevreden zijn met de huidige aanpak van het probleem. Ook zouden zij een eigen plek voor deze speciale groep jongeren, wel zien zitten. Dat zou preventief kunnen werken en nieuwe overlast in de buurt kunnen voorkomen. Het huidig, eerder door de politiek gewenste jongerenbeleid, voorziet niet in een aanpak die nodig zou zijn om problemen te voorkomen.

Naar de nieuwe hangplek in en rond de 3 containers wordt in overleg met de bewoners nu snel gezocht. Daarbij hoort de procedure van het verlenen van een omgevingsvergunning waartegen ook bezwaar gemaakt kan worden. Zodra de bewoners zijn geïnformeerd en de containers geleverd kunnen worden, wil het college overgaan tot plaatsing.
Voor het project is € 25.000,- beschikbaar vanuit het budget van de Task Force Boerenburg. Om overlast te voorkomen is er tijdens de openingstijden toezicht.

Volgens het college zijn de jongeren zijn erg gemotiveerd om van de plek een succes te maken. Het college verwacht niet dat er nog veel extra maatregelen nodig zullen zijn gezien deze motivatie van de groep.


Boulevard en winkelgebieden krijgen een facelift

aankleding n De Hoofdstraat, de Kerkstraat en ook de K.W. Boulevard zouden gebaat zijn met nieuw straatmeubilair. Alles aangepast aan de wensen en verlangens die nog horen bij de mondaine uitstraling van de 7 sterrenbadplaats.

Op de K.W Boulevard wil men de huidige bankjes in de wandelroute vervangen door exemplaren die meer zouden passen bij de zogenaamde Golfbanken. De opvallende banken die eerder werden geplaatst in het kader van Quick Wins. Bovendien moet ook de hangplek voor ouderen aangepast worden in dezelfde stijl. Op de huidige granieten zithoeken komen van hetzelfde materiaal een soort zitkussens die koude billen moeten voorkomen. Tenslotte worden de fietsparkeerplekken geoptimaliseerd. Totale kosten € 130.000,00.

Voor de verbetering van de uitstraling van de Kerkstraat en de Hoofdstraat is ook geld vrij gemaakt. De Hoofdstraat krijgt ook al nieuwe zitbanken plus een aantal houten plantenbakken, alles in de stijl van de Golfbanken. Bovendien worden de afvalbakken vervangen door exemplaren waarin men papier en plastic kan scheiden en worden ook hier de fietsparkeerplekken aangepast. Kosten € 100.000,00.

Tot slot is er ook de Kerkstraat. Daar wil men de uitstraling verbeteren door het plaatsen van hanging baskets en extra plantenbakken. Ook is er de wens om daar extra kunstwerken en informatiebordjes over de historie aan te brengen. Zoals ook daar het fietsparkeren aanzienlijk te verbeteren valt. Hiervoor is er eveneens € 100.000,- gereserveerd.