Martha en Jan van Bourgondiën kregen de felicitaties van de burgemeester voor hun 60-jarig huwelijk. | Foto: PR
Martha en Jan van Bourgondiën kregen de felicitaties van de burgemeester voor hun 60-jarig huwelijk. | Foto: PR Foto:

Jan en Martha van Bourgondiën zijn zestig jaar getrouwd

Diamant n Met een mooi boeket bloemen bezocht burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld het echtpaar van Bourgondiën-van der Putten om hen te feliciteren met hun diamanten huwelijk. Jan geboren in 1932 en Martha geboren in 1933 zijn allebei echte binders. Het echtpaar kent elkaar al vanaf jonge leeftijd. Als dertienjarige jongen had Jan al een oogje op Martha, de klasgenote en vriendin van zijn zus.

Door Ina Verblaauw

De jaren gingen voorbij. De oorlog en de dienstplicht. Na jaren elkaar uit het oog verloren te hebben, kwamen ze elkaar bij toeval tegen op het station van Leiden. "Mag ik je thuis brengen", vroeg Jan en Martha stemde toe. Dat was toen eigenlijk zoiets als "wil je verkering met me".

Jan ging werken als vertegenwoordiger voor een bedrijf dat herenkleding maakte; Martha kreeg een opleiding als coupeuse, costumière bij de nonnen op de Bronckhorst. Met een smoes kwam Jan daar een keer binnen om zijn zus een sleutel te vragen, maar had alleen oog voor Martha. Dat leverde Martha honderd strafregels op.

Het stel trouwde op 7 februari 1959 op het gemeentehuis en in de St. Jeroenskerk en ging wonen in een zomerhuis. Dansen was een passie: Casino, Flora en Palace waren de favoriete plekken.

De kledingfabriek waarvoor Jan vertegenwoordiger was, ging failliet. Hij was toen 49 jaar oud en besloot een herenmodezaak te starten in Noordwijkerhout. Van Bourgondiën werd een begrip in de wijde omgeving. De rasechte Binders gingen verhuizen naar Noordwijkerhout! Een groot nieuwbouwpand was met vier opgroeiende jongens een welkome verbetering. Het echtpaar kijkt terug op een fijne tijd. Na 15 jaar stopte het echtpaar met de winkel en ging terug naar Noordwijk.

"Dat viel eerst wel tegen. Noordwijk was groter geworden en in Noordwijkerhout hadden we een groot netwerk opgebouwd". Inmiddels is Noordwijk wel weer hun thuis. De auto is inmiddels verkocht; het echtpaar wandelt veel en geniet van het strand.

Het echtpaar kreeg vier zoons. De schoondochters ontvingen allemaal een warm welkom. "We zijn een fijn gezin waar we trots op mogen zijn". De vijf kleinkinderen wonen en studeren elders. Binnenkort viert het echtpaar hun 60-jarig huwelijk met al alle kinderen en kleinkinderen op Tespelduyn.


Bibliotheek over Noordwijk en geschiedenis in Veldzicht

n Uit de hand gelopen hobby voor ieder te raadplegen

heemkunde n Streekmuseum Veldzicht is weer een aanwinst rijker. Een bibliotheek met Noordwijk-boeken. Gastheer was zondagmiddag Wim Baalbergen van Antiquariaat Moby Dick.

Door Ina Verblaauw

"Dertig jaar geleden begonnen mijn vader en ik het antiquariaat en verzamelden alles wat er over Noordwijk is geschreven. Een uit de hand gelopen hobby. Boeken over Noordwijk, romans die zich in Noordwijk afspeelden, illustraties van Noordwijk, kortom het liep qua aantallen behoorlijk uit de hand. De zolder raakte overvol".

Baalbergen senior en junior verhuisden de boeken naar streekmuseum Veldzicht. Daar werden twee kasten in gebruik genomen. Eén kast met aan Noordwijk gerelateerde literatuur en één met geschiedschrijving en een historisch overzicht van Noordwijk.

Drie sprekers waren uitgenodigd. Historicus Jeroen Verhoog sprak over Jan Kloos en de historische werken die hij publiceerde, Daniël Tavenier over zijn boek 'Op zoek naar de sporen van Jeroen', waarin hij een link legt tussen Ierland en Noordwijk en Wim van der Lee over de Japanse dichtkunst en de samenwerking met Tavenier over het ontstaan van Haiga.

Met het wegtrekken van het pakpapier van beide kasten werd de bibliotheek geopend.

Open

Vanaf 13 april is Museum Veldzicht weer geopend voor het publiek.

Een catalogus van de bibliotheek is te vinden op www.streekmuseumveldzicht.nl/acitiviteiten

Afbeelding