Afbeelding
Foto: Ruth Eppink

Gelukkig oud worden, hoe doe je dat?

Ineens is het zover. U bent 65+. Alle clichés die uw ouders mee hebben gegeven lijken ineens waar. U hoort het ze nog zeggen 'voor je het weet ben je 60, het gaat zo snel, geniet er nog maar van'.

Die uitspraak zegt eigenlijk dat je moet genieten voor je pensioen, want anders ben je misschien te oud of niet mobiel genoeg. Gelukkig is dat niet waar. Verschillende fases in je leven laten zien dat er uitdagingen blijven en dat je kan kiezen om gelukkig oud te worden, op welke manier dan ook.


We worden steeds ouder, dat is een feit. Onderzoek laat zien dat de helft van de kinderen die nu worden geboren 100 jaar worden. Dit betekent dat we langer doorwerken en kunnen genieten van het leven. Daar speelt vitaliteit een belangrijke rol in. Onze maatschappij is er op ingespeeld dat we van allerlei gemakken worden voorzien. Kunt u moeilijk de trap op komen? Dan wordt er een traplift geïnstalleerd. Heeft u last van uw cholesterol? Dan haalt u een pilletje bij de dokter. Maar vitaal ouder worden betekent dat het belangrijk is dat u actief blijft. Dat u toch probeert om nog een stap te zetten op de trap of alternatieven bedenkt om in beweging te blijven. Misschien bent u de afgelopen periode goed in beweging geweest door alle klusjes op te knappen in huis. Daar heeft u nu lekker de tijd voor. Maar ja, alle lampen zijn opgehangen, de zolder is opgeruimd, u heeft een mooie reis geboekt en wat nu?

Het heerlijke van met pensioen zijn is dat u nu uw eigen tijd kan indelen. Nog steeds de dingen kan doen waar u blij van wordt, maar dan op uw eigen tempo. De werkgever en de kinderen bepalen niet meer uw dagindeling maar u past af en toe gezellig op de kleinkinderen. U leest dat boek wat u al een tijdje in uw hoofd had. U begint de dag met een stevige wandeling of een bezoekje aan de sportschool.

Daarnaast blijven sociale contacten ontzettend belangrijk. Dat is een rode draad in ons leven. Onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van sociale contacten een grote bijdrage levert aan gelukkig ouder worden. U bent misschien gewend om met collega's te werken en merkt dat dat toch wel even wennen is, zo zonder collega's. Vrijwilligerswerk kan daar een goede aanvulling voor zijn. Het ontmoeten van mensen, iets leuks doen voor een ander. Ook daarin heeft u de vrijheid om iets te kiezen wat bij u past en wanneer het u uitkomt. Er zijn verschillende variaties mogelijk met flexibele indeling van uw tijd. U kunt contact opnemen met ons als u een gesprek wilt over vrijwilligerswerk. Dit kan persoonlijk maar ook per email of telefoon. Aleid Guijt, aleid.guijt@welzijnnoordwijk.nl Telefoon 06-40237165

Na dit stuk denkt u waarschijnlijk 'ik ben met pensioen en heb genoeg te doen.' En zo is het ook, maar dan op uw manier en tijd. Geniet ervan!