Met een ferme handdruk openden wethouder Van den Berg en comissaris Jaap Smit de expositie. | Foto: Ina Verblaauw
Met een ferme handdruk openden wethouder Van den Berg en comissaris Jaap Smit de expositie. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Fusietentoonstelling in Museum Noordwijk feestelijk geopend

museum n Ter gelegenheid van de Nieuwe fusiegemeente Noordwijk is een tentoonstelling ingericht in Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein. Vrijdag 1 februari werd de tentoonstelling onder grote belangstelling feestelijk geopend.


Door Ina Verblaauw

De eerste spreker was Leon Guijt, voorzitter van het Genootschap Oud Noordwijk. Kort schetste hij de geschiedenis en ontstaan van het museum en over de ingediende uitbreidingsplannen.

De titel van de tentoonstelling staat voor de vier afzonderlijke woonkernen: Noordwijk Binnen, Noordwijk Zee, Noordwijkerhout en De Zilk, die nu één geheel vormen. Direct bij de entree een luchtfoto van het nieuwe Noordwijk en de uitleg van het gemeentelogo.

De tentoonstelling is opgebouwd uit oude en nieuwe schilderijen en foto's van de vier woonkernen. Wethouder Sjaak van den Berg sprak met een knipoog: "wij doen enorm ons best één Noordwijk te creëren, worden ze hier weer uit elkaar getrokken". Daarna serieuzer: "Noordwijk is één gemeente maar de verschillende gemeenschappen blijven bestaan. De tentoonstelling brengt de eigenheid van de woonkernen goed in beeld. Mooi in het themajaar Cultuur Verbindt".

Daarna was het woord aan de Commissaris van de Koning Jaap Smit. Hij schetste kort de geschiedenis met de scheiding van acht eeuwen geleden. "Ik ben van de harmonie en dus blij dat ze weer samen zijn. De vitaliteit van de gemeenschappen moet overeind blijven". Veel lof was er voor degenen die werken aan het historisch besef en de samenleving die de kracht heeft zelf dingen te organiseren. Na een druk op de knop startte een film over de historie van Noordwijk en met een handdruk tussen Smit en van den Berg werd de tentoonstelling voor geopend verklaard.

De tentoonstelling is tot en met 8 september te bezichtigen in Museum Noordwijk aan het Jan Kroonsplein 4. Meer informatie staat op www.museumnoordwijk.nl