Raad durft niet te beslissen over Kruytstraat

Pijndossier n De ontwikkeling van een nieuwe supermarkt op het huidige parkeerterrein aan de Maarten Kruytstraat was en blijft nog even een pijndossier. Een jaar geleden al schreven we in deze krant: 'Het college verlangt van de gemeenteraad nu wel dat zij eindelijk een besluit zal nemen.'

Hoewel het niet als hamerstuk is geagendeerd en er dus mogelijk nog wel kanttekeningen zullen worden gemaakt, lijkt dit ook noodzakelijk voor het imago van een betrouwbare overheid.
Inmiddels zijn er 12 maanden verstreken. Het vorige college zou het nu wel als hamerstuk hebben willen agenderen. Er waren voor nieuwe gemeenteraadsleden, vooral uit Noordwijkerhout, toch nog teveel onduidelijkheden om nu al hun fiat te geven. Nadat omwonenden deze week de raadsfracties hadden ingelicht over hun nog steeds bestaande bezwaren was grote twijfel ontstaan.
Met veel van deze omwonenden op de tribune verklaarde de huidige verantwoordelijke wethouder De Jong dat al in 2004 was bedacht dat dit een kwaliteitsimpuls voor het winkelgebied moest worden. Lisette van de Vossen (NZlokaal) had zich gebogen over de vele zienswijzen die werden ingediend en sprak van een zeer slordige nota van beantwoording en vond het, ondanks de ruim 10 jaar voorbereiding, nog niet rijp voor een beslissing. Astrid Warmerdam (PUUR) hield de gemeenteraad voor dat revitalisering van het gebied hard nodig is, dat dit laatste voorstel door voormalig wethouder Bakker in de afgelopen 15 maanden grondig was voorbereid en riep 'Zet de schop in de grond'. De andere partijen bedongen echter toch weer een maand uitstel.
Wethouder de Jong zat er zichtbaar mee maar verdedigde het collegevoorstel: 'We moeten het proces eerbiedigen. De vorige raad ging met de nota van beantwoording akkoord. Aan de verkeerssituatie en het parkeren is veel aandacht besteed'. Toch werd besloten het besluit een maand uit te stellen.


Hans Knapp tot waarnemend voorzitter gekozen

raadsvoorzitter n Bij de installatie van een nieuwe gemeenteraad hoort ook het aanstellen van een plaatsvervangend voorzitter. Indien de burgemeester onverhoopt niet in staat is de vergadering te leiden dan is een gekozen plaatsvervangend voorzitter noodzakelijk.

Niet zomaar iemand uit de kring maar een vooraf gekozen raadslid die qua ervaring, kennis en kunde in staat moet zijn om de vergadering ordentelijk leiding te geven. Het verkiezen van een plaatsvervangend voorzitter is geregeld in de gemeentewet en in het reglement van orde van de lokale gemeenteraad. Daarbij gelden bijzondere regels over het verkrijgen van een meerderheid. Het leek wel wat overdreven want er moesten niet minder dan 3 stemronden plaatsvinden voordat een van de 3 kandidaten, Jaap de Moor, Taetske Visser en Mr. Hans Knapp, uiteindelijk de triomfantelijke glimlach van de overwinnaar op het gezicht kon laten verschijnen. Het was een soort nek-aan-nek race tussen Visser en Knapp. Aan de laatste werd uiteindelijk de voorkeur gegeven.

Hans Knapp kon direct al aan de slag toen de Jon Hermans in haar functie als burgemeester vragen moest beantwoorden. Daarbij ging het erom of er voldoende geld is om het coalitieakkoord te financieren daar waar het gaat om de omvang en kwaliteit betreffende het personeel. Hermans benadrukte dat ze als burgemeester geen onderdeel uitmaakt van het coalitieakkoord maar dat er straks een collegewerkprogramma komt waarin diverse zaken nog zullen worden omschreven.