Integriteit

Bij herhaling schermen politici met het woord integriteit. Soms in verdedigende zin, soms met aanvallende bedoelingen. Voor mij is het enorm belangrijk dat vooral de overheid hierover waakt. Te meer omdat zij voor velen een ingrijpende rol vervullen waarbij er exclusieve bevoegdheden en rechten in het geding zijn.

Politici hebben een controlerende taak waarbij zij nooit een oogje mogen dicht knijpen als integriteit in het geding is. Voor de inwoners is er vaak een sterke afhankelijke rol. En dan zijn het niet alleen de ambtenaren maar vooral ook de politici die het vertrouwen, dat de inwoners per definitie in hen stellen, nooit mogen beschamen.
De landelijke overheid is wat mij betreft te vaak in het nieuws met betrekking tot gebruik en misbruik van posities. Daardoor heeft vooral ook de lokale overheid een voorbeeldfunctie, waar men zich naar mijn ervaring, bepaald niet vaak genoeg bewust van is.
Politiek heeft geen geweldig imago. Maar het is ook een moeilijk vak wat in de praktijk wordt uitgeoefend door vrijwilligers die van goede wil zijn. Maar als deze zich niet bewust zijn van hun taak en zij bijdragen leveren aan het imago van een niet-integere lokale overheid, dan zullen de inwoners eerder geneigd zijn om de regels aan hun laars te lappen.
Volgens mij gaat het allemaal over normen en waarden. Stelen is stelen, ook als de diefstal niet wordt opgemerkt. Fatsoen is fatsoen en onfatsoen van een ander mag geen reden zijn voor ook maar onfatsoen van de ander. Ik kan het goede politieke spel heel erg waarderen. Maar daarbij horen wel normen en wat mij betreft ligt daarbij de lat behoorlijk hoog. Maar het is niet eenvoudig. Een leugentje om bestwil, kan dat wel? Een suggestieve vraag of 'ik weet niet' terwijl je het wel weet, mag dat?
In Noordwijk is recentelijk integriteit in verband gebracht met transparantie en dat is een goed idee. In alle openbaarheid handelen en transparant zijn daar waar het kan. Niet uit angst geheimhouding gelasten. Dat is beslist onwenselijk. Mensen vaker aanspreken op hun manier van doen is daarbij een nobel streven. Dat kan op de manier waarop recentelijk door 'transparante burgers' vermeende belastingontduiking aan de orde werd gesteld. Maar mogelijk kan dit ook anders. Dan zou dat mijn voorkeur genieten. Maar, vooral de lokale overheid moet je op voorhand toch blind kunnen vertrouwen. En als dat vertrouwen beschaamd wordt dan resten er slechts pek en veren.
Lokale bestuurders moeten staan voor een evenwichtig integriteitsbeleid, die hun omgeving beschermen tegen verleidingen en die direct corrigerend optreden tegen onoorbaar gedrag.
Niet in achterkamertjes maar in alle openheid het belang van de achterban verdedigen is heel integer.
Een leidinggevend bestuurder die meent in het openbaar te kunnen zeggen 'dat we allemaal belasting ontduiken' is mogelijk heel transparant maar voldoet daarmee zeker niet aan de bij een overheid geldende normen.