Horeca verbolgen over afsluiten toegangswegen

wegwerk n Het bestuur van de afdeling Noordwijk van de Koninklijke Horeca Nederland is verbolgen. Noordwijk krijgt opnieuw te maken met wegafsluitingen. Precies in een periode dat ondernemend Noordwijk aan zee dit bezwaarlijk vind.

Het gaat om het afsluiten van de zuidelijke invalsroute, de Beeklaan, die voor een deel eerst wordt afgesloten van 4 maart tot 3 mei. En vervolgens nog eens een afsluiting van 6 mei tot 29 juni. Vanuit de KHN wordt gemeld: 'Als bestuur vinden wij het onbegrijpelijk dat in het zwaartepunt van het toeristisch seizoen,het Bollenseizoen, dus met Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en Bloemencorso, een van de twee belangrijkste toevoerwegen is afgesloten. Een besluit wat wij als Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Noordwijk niet wenselijk achten en wat tot economische schade voor de toeristische bedrijfssector zal leiden'.

Corso

Voor Noordwijkers is het inderdaad heel vreemd dat er met het afsluiten van wegen geen rekening wordt gehouden met de pieken in het toeristisch seizoen. Let wel, op 10 april is er het Bloemencorso van de Bollenstreek. Een absolute topdag wat betreft buitenlandse bezoekers. En dan op 21 april Pasen dat traditioneel ook zorgt voor een piek in de bezoekersstromen. En dan op 9 juni het Pinksterweekend, ook een belangrijke datum voor de Horeca in Noordwijk. Het afsluiten is noodzakelijk voor de aanleg van de rotonde voor de wijk Offem Zuid. Waarbij de hele rijbaan van de verlengde Beeklaan wordt aangepast aan de snelheid van 50 km per uur. In fase 2 gaat het om het stuk Beeklaan tussen de beide rotondes.

Voor de projectleiding zou een extern bureau zijn ingehuurd. Welke kennelijk het toeristisch belang anders inschat dan de ondernemers. Navraag bij wethouder Ter Hark hoe dit nu kan levert geen concreet antwoord op. Hij moet hier nog over in gesprek met de ambtelijke organisatie. Maar hij meent te weten dat dit te maken heeft met de planning van andere projecten en hij noemt o.a. de reconstructie van de Parallel Boulevard.


Vragen over containers als huisvesting Jongerenwerk

hang-out n Deze week vroeg oud-CDA-raadslid Lenie Zoetendaal aandacht voor het plaatsen van drie containers op het parkeerterrein bij het Zilveren Kruis-gebouw, die bedoeld lijken om een deel van het jongerenwerk in te huisvesten. Zij deed dit via schriftelijke vragen aan het college.

Het blijkt dat deze opvallende actie het gevolg is van de speciale aanpak die nodig bleek om de hangjongeren te weren van het Rederijkersplein. Omdat daar heel veel overlast werd ondervonden. Er zou een speciale organisatie zijn die de problemen rond deze hangjeugd in beeld heeft gebracht. Omdat aan deze jeugd bij Jongerenwerk in hun accommodatie Hang-Out geen ruimte kan worden geboden, zou er noodzaak zijn deze tijdelijke voorziening te treffen. In een van de drie containerunits gaat een jongerenwerker 1-op-1 gesprekken voeren. De anderen zouden voor de jongeren zijn die een plek voor zichzelf zouden missen. Voor welke periode deze oplossing werd gezocht blijkt ook nog een open vraag. Lenie Zoetendaal wil nu van het college een groot aantal dingen weten. Daarbij uit zij haar zorg voor opnieuw overlast voor omwonenden en vraagt zij zich o.a. af waarom voor deze plek werd gekozen. Ze wil ook graag weten welke regels er daar gaan gelden, wat de openingstijden zijn, hoe het toezicht georganiseerd is, of er camera's komen, of dit een eenmalige oplossing is en bovendien wat de kosten er van zijn.

Lenie Zoetendaal is momenteel geen raadslid meer. Maar diende haar vragen in op de valreep, op 27 december van het vorig jaar.