Het schilderij van Joke C. Bos is overgebracht naar Noordwijk Binnen. | Foto: Ina Verblaauw
Het schilderij van Joke C. Bos is overgebracht naar Noordwijk Binnen. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Muurkunst verplaatst van zee naar binnen

kunstverhuizing n In 2001 ontving Martha Baalbergen de Bonikkeprijs. Een beeldje en een geldbedrag van drieduizend gulden. Met dit geld bekostigde zij een buitenschildering met een aantal dichtregels van Henriëtte Roland Holst.

Door Ina Verblaauw

Het schilderij, gemaakt door de Noordwijkse kunstenares Joke C. Bos, hing vanaf 2005 aan de zijgevel van Boekhandel van der Meer aan het Vuurtorenplein. Tijdens de recente isolatiewerkzaamheden aan de flatgebouwen bleek dat het niet meer mogelijk was het kunstwerk terug te plaatsen.


Zowel door Martha Baalbergen als Joke C. Bos is naarstig gezocht naar een alternatieve plek in Noordwijk om het kunstwerk weer zichtbaar te maken. Bos: "ik ben heel Noordwijk doorgefietst en alleen maar gekeken naar geschikte muren". En het bleek niet zo eenvoudig. Uiteindelijk werd een plek gevonden tegen de gevel van het hoekpand Kerkstraat/Kloosterplein, waar De Praktijk is gevestigd.


"Aan het begin van het cultuurjaar 2019 is het bijzonder dat het werk nu hangt dicht bij de plek waar Henriëtte Roland Holst heeft gewoond, hierachter in de Voorstraat en op het Lindenplein", aldus Baalbergen.

Wethouder Sjaak van den Berg, met cultuur in zijn portefeuille, was aanwezig bij de herplaatsing van het kunstwerk. Wat hem betreft is dit de aanzet voor meer poëzie op zichtbare plekken in de nieuwe gemeente Noordwijk. De tekst op het kunstwerk luidt: 'In alle tederheden ruisen horen als in kleine schelpen de grote zee.'


Voedselbank gaat op zoek naar mensen die honger hebben

stijging n De voedselbanken gaan in 2019 actief op zoek naar mensen die honger hebben en die nu geen beroep doen op voedselbanken. Enkele voedselbanken die al in 2018 daartoe initiatieven ontplooiden, zagen hun klantenaantal flink toenemen.

Niet iedereen die voldoet aan de toelatingsnormen weet de weg naar de voedselbank nu al te vinden. Onbekendheid, schaamte, en laaggeletterdheid zijn enkele oorzaken daarvan. Ook wordt de toelatingsnorm iets verruimd nu de BTW op basisproducten van 6 naar 9% is gegaan. De voedselbanken durven deze stappen aan, nu er een steeds groter gedeelte van het voedsel dat anders verspild zou worden, bij hen terecht komt.

Nog te veel mensen weten de weg naar de voedselbanken niet te vinden of durven deze niet te nemen. Voedselbanken ondernemen acties om drempels te verlagen en taboes te doorbreken. Lokaal zijn er al diverse succesvolle voorbeelden beschikbaar:

• Van kratje naar supermarkt
In toenemende mate stappen voedselbanken over van uitgifte middels een voorverpakt kratje, naar uitgifte waarbij binnen de voedselbank een supermarkt is gemaakt. Klanten kunnen daar samen met een vrijwilliger zelf met een winkelwagentje doorheen en kiezen uit het aanbod in de schappen. Dat aanbod wisselt nog steeds per week en per vestiging omdat voedselbanken afhankelijk zijn van donaties. Klanten waarderen het enorm om zelf te kunnen winkelen. Enkele gemeenten waarin al met supermarktmodel gewerkt wordt: Arnhem, Breda, Groningen, Hardinxveld, Hoeksche Waard, Leerdam, Leiden, Loon op Zand, Maassluis, Oldambt, Ooststellingwerf, Woerden.
• Nauwere samenwerking met hulpverlenende instanties
Een voedselbank die vorig jaar andere hulpverlenende instanties in hun gemeente uitnodigde voor rondleidingen en presentaties, zag het klantenaantal daarna fors (20%) stijgen.
• Communicatie gericht op laaggeletterden
Van de 2,5 miljoen mensen in Nederland die laaggeletterd zijn, leeft 19% van de laaggeletterden ten minste één jaar onder de armoedegrens: dat komt overeen met 475.000 mensen. Anderzijds blijkt uit onderzoek dat 6.2 % van de laaggeletterden langdurig arm is. Dat komt overeen met 155.000 mensen. Recent ontving Voedselbanken Nederland een gift waarmee momenteel een animatiefilm (Steffie) wordt gemaakt. Hierin wordt uitgelegd hoe een voedselbank werkt. Ook is communicatiemateriaal ontwikkeld dat op ontmoetingsplaatsen van laaggeletterden beschikbaar komt.
• Eerst eten
Mensen in nood die zich melden krijgen bij steeds meer voedselbanken, direct eten mee naar huis. In de weken na de eerste kennismaking, wordt uitgezocht of men ook voldoet aan de toelatingsnormen en daarmee structureel in aanmerking komt voor voedselhulp.

Verhoging normbedrag

De nieuwe toelatingsnormen voor 2019 zijn als volgt vastgesteld: Basisbedrag per huishouden: € 135,-. (verhoging 5 euro t.o.v. 2018) Per persoon: € 90,-. (verhoging 5 euro t.o.v. 2018),

De nieuwe normbedragen per maand per gezin worden dan (voorbeelden): 1 persoon, was € 215, wordt € 225,00; 2 volwassenen, was € 300, wordt € 315,00; 1 volwassene en 1 kind, was € 300,00 wordt € 315,00; 1 volwassene en 2 kinderen, was € 385, wordt € 405,00; 2 volwassenen en 2 kinderen, was € 470,00 wordt € 495,00; 1 volwassene en 3 kinderen, was € 470,00 wordt € 495,00.

Er is voor gekozen om duidelijker zichtbaar te maken hoe de toelatingscriteria van de voedselbanken zich verhouden tot de Nibud minimum-voorbeeldbegroting. De nieuwe toelatingsnormen bedragen gemiddeld 45% van deze NIBUD minimum-voorbeeld begroting

De voedselbanken durven acties en toelatingsnorm verruiming aan nu de voedselbanken bij steeds meer supermarkten en leveranciers voedsel kunnen ophalen dat anders weggegooid zou worden.