Augustinus over gezondheid

Lezing n Op maandag 21 januari, de meest sombere maandag van het jaar, houdt drs. Hans van Reisen van het Augustijns Instituut vanaf 19.30 uur bij Palliam een bemoedigend verhaal over Augustinus en gezondheid.

De feestdagen liggen inmiddels achter ons en veel van de goede voornemens zijn waarschijnlijk verdampt. Zeg eens eerlijk: heb jij het volgehouden? Niet meer roken, meer bewegen, gezonder eten. Zo niet, dan wordt zo'n teleurstelling wellicht ook veroorzaakt doordat je bij de start van het jaar veel te hoge eisen aan jezelf stelde en geen aandacht schonk aan alle voornemens voor een gezond geestelijk leven. Daar kan je dan op 21 januari alsnog wat aan gaan doen. De wisselwerking tussen lichaam en geest wordt door niemand meer ontkend. Veel lichamelijke problemen blijken het gevolg van een leven onder druk. Nogal wat ziektes hebben te maken met een zinloos bestaan zonder bezieling. Maar soms zijn zieken een onverwachte bron van inspiratie voor gezonde mensen.

Tijdens deze bijeenkomst staat het gedachtegoed van Augustinus hierover centraal. Hij leefde rond het jaar 400 en van geen ander uit die tijd zijn zoveel - verrassend actuele - teksten bewaard gebleven. Daarin speelt de samenhang tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid dikwijls een opvallende rol. De avond wordt gehouden aan de Nieuwe Zeeweg 75. De bijdrage ervoor bedraagt € 5,- en aanmelden kan via www.palliam.nl