Onderzoek naar integriteit wordt gesloten

Vraagtekens n De fouten gemaakt bij het opstellen van de bestemmingsplannen komen deze week waarschijnlijk voor de laatste keer ter sprake in deze gemeenteraad.

In een brief aan de gemeenteraad meldt burgemeester Rijpstra namelijk dat hij een advies van Hoffmann Bedrijfsrecherche heeft overgenomen om het lopende onderzoek naar mogelijke misstanden bij toekennen van bouwrechten, te sluiten.

Het recherchebureau werd door de burgemeester ingeschakeld naar aan leiding van kritiek op het zogenaamde BING-rapport. Hij wilde nader onderzoek laten doen, met het doel om vast te stellen of er wel of geen sprake was van integriteitschendingen bij het toekennen van de extra bouwrechten bij o.a. het Gat van Palace. Het sluiten van het lopende onderzoek gebeurt ondanks het feit dat Hoffmann geen kans zag om een afspraak te maken voor een ontmoeting met een belangrijke, niet met name genoemde, ontwikkelaar.


Vraagtekens

De rapportage van Hoffmann Bedrijfsrecherche was al eerder aanleiding tot het zetten van vraagtekens. Het rapport vermeldde nauwelijks meer dan het al in eerder genoemde BING-rapport, waarin de conclusies stonden dat er grove fouten werden gemaakt. Ook kon niet helemaal worden uitgesloten dat deze fouten bewust werden gemaakt. Hoffmann Bedrijfsrecherche komt feitelijk tot deze zelfde conclusie. Het rapport geeft ook geen antwoord op de prangende vragen wie feitelijk verantwoordelijk is.

Met het sluiten van dit onderzoek worden belangrijke vragen niet beantwoord en zullen de vraagtekens dus voorlopig blijven.


Nieuwe plannen voor oude postkantoor

Sedos n Deze week staat de herontwikkeling van het voormalig postkantoor aan de Boekerslootlaan opnieuw ter discussie in de gemeentelijke commissievergadering. Het kantoorgebouw moet worden omgevormd tot een appartementencomplex.

Het college wil kennelijk nog voor de jaarwisseling de verklaring van geen bedenkingen vrij geven voor de tervisielegging, betreffende de aanvraag omgevingsvergunning voor het realiseren van 20 appartementen aan de Boekerslootlaan 22.
De bouw van een appartementencomplex ter plaatse was al eerder onderwerp van politieke discussie. In 2016 werd een eerste plan daartoe ter visie gelegd, waarop bijzonder heftig werd gereageerd en waarop tal van zienswijzen werden ingediend. De parkeerbehoefte en het bouwvolume waren toen o.a. reden voor de gemeenteraad om geen verklaring van geen bedenkingen af te geven.
De nieuwe aanvraag door Sedos voor 6 appartementen in de sociale huursector, 8 middeldure appartementen in de sector huur of koop en 6 duurdere koopappartementen, kan in de ogen van dit college wel genade vinden, ondanks dat het bestemmingsplan aan geeft ´bedrijf´ en ´verkeer´. Deze plek is dus eigenlijk niet bestemd voor woningbouw. Bovendien is ook de gewenste bouwhoogte in strijd met de maximale bouwhoogte in het bestemmingsplan.
Het college wil echter wel de ruimte geven aan ontwikkelaar Sedos omdat de ontwikkeling goed zou passen in de huidige Woonvisie. Bij het raadsvoorstel noemt het college nog wel een zevental kanttekeningen en risico's. Als de commissie akkoord gaat met dit voorstel dan moeten de plannen gedurende 6 weken ter visie worden gelegd. Waarbij belanghebbenden de mogelijkheid hebben hierop wederom zienswijzen in te dienen.