Lijsttrekkers zijn tevreden

Verkiezingen n Op 1 januari moet het nieuwe gemeentebestuur volledig klaar staan om leiding te geven aan de totaal nieuwe organisatie in de dan nieuwe gemeente Noordwijk. De kiezer heeft bepaald dat er niet minder dan 5 min of meer gelijkwaardige partijen in de raad mogen plaatsnemen. In een rondje navragen klonken de meest optimistische geluiden. Opvallend is dat 6 van de 8 partijen uiterst tevreden zijn en een wethouderspost ambiëren

Door Wim Siemerink

Mariëlle Epping (VVD) spreekt heel positief over de uitslag. 'We waren graag de grootste partij geworden, maar we zijn toch heel blij vooral vanwege het herstel van onze partij in Noordwijk. Zij zegt persoonlijk ook erg tevreden te zijn en stelt vast dat alle 5 de raadsleden met voorkeurstemmen zijn gekozen.

De VVD wil graag deelnemen in een coalitie en zij ziet een aantal mogelijkheden om een coalitie te vormen. De VVD heeft meerdere kandidaten voor een wethouderszetel. Ieder met een eigen specialisme. Aan prognoses wil zij zich niet wagen en benadrukt dat de VVD in dit stadium stap voor stap verder wil gaan. Wat begint met afwachten en bezien wat de informateur voor adviezen gaat geven.


Zware opgaven

Marie José Fles (GL) kwam zaterdag juist uit het overleg met de informateur. Aan haar ook de vraag een reactie te geven. Zij stelt vast dat de overigens keurige campagne van NZLoklaal, stemmenverlies voor Groen Links in Noordwijkerhout heeft opgeleverd. De uitslag in Noordwijk daarentegen zorgt uiteindelijk toch voor tevredenheid. De huidig wethouder ziet straks graag een brede coalitie. Zodat iedereen in Noordwijk zich in een college van B&W vertegenwoordigd voelt. Maar vooral ook om direct een goede en gedegen start te kunnen maken.

Marie José Fles: 'Gezien de zware opgaven waar we als nieuwe gemeente voor geplaatst worden moeten we vooral samenwerken. Wij hechten aan een gedegen aanpak in de zorg ,de energietransitie en de socialenwoningbouw. En persoonlijk zou ik daaraan heel graag mijn bijdrage leveren, zo mogelijk als wethouder'.


Gelijkmatig

Theo Alkemade zit juist in overleg met CDA-adviseur Jan de Ridder. Dat ook deze lijsttrekker heel tevreden is hoeft geen betoog. Hoewel de uitslag voor het CDA in de kern Noordwijkerhout hem iets tegenviel. Hij bereidt juist een bezoek aan de formateur voor. Aanvankelijk adviseert hij ons daarom 'een broedende kip niet te storen'. Maar dan maakt hij duidelijk dat hij zeer tevreden is over de gelijkmatigheid in de uitslag. Met 3 partijen die samen 15 zetels veroverden. Met twee achtervolgers met ieder vier zetels.

Alkemade: 'Die gelijkmatige verdeling zorgt voor een aantal mogelijkheden om een college te vormen'. Alkemade meldt verder dat het CDA collegedeelname en dus een wethouderszetel ambieert. Maar benadrukt dat hij heel neutraal het gesprek met de informateur en met mogelijk andere partijen wil aangaan.


Fantastisch

Ook Dennis Salman meldt opnieuw uiterst tevreden te zijn met de uitslag. Zijn partij concentreerde zich alleen op Noordwijk en dat bracht succes. 'Het is fantastisch dat wij in Noordwijk de grootste partij zijn geworden. Natuurlijk ben ik er voor in om opnieuw in het college plaatst te nemen'. Over de vraag met wie zegt hij slechts: 'Natuurlijk hebben we onze voorkeur'.

Dick Gütlich meldde al eerder dat de uitslag voor D66 ontzettend teleurstellend was. Namens de PvdA sprak Jan Janson van 'een waardeloze uitslag'. Voor deze 2 partijen lijkt een duidelijke bijrol weggelegd. Want in deze raad van 27 raadsleden met 1 zetel een hoofdrol vertolken, zal wel onmogelijk zijn.