Het diamanten paar Arie en Fia Caspers kreeg de felicitaties van de burgemeester. | Foto: Ina Verblaauw
Het diamanten paar Arie en Fia Caspers kreeg de felicitaties van de burgemeester. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Echtpaar Caspers-Alders is zestig jaar getrouwd

diamant n Burgemeester Jan Rijpstra ging vrijdag 23 november met een grote bos bloemen op visite bij Arie en Fia Caspers. Voor de wet trouwden zij op 11 oktober 1958; het kerkelijke huwelijk vond plaats op 25 november 1958. Het stel zijn rasechte "binders". Fia werd geboren aan de Voorstraat en Arie in het ziekenhuis, maar woonde met zijn ouders in de Kerkstraat.

Door Ina Verblaauw

Na de lagere school en de Mulo wist Arie niet wat hij wilde gaan doen. Zijn vader wel; je komt bij mij in het bollenbedrijf werken. Dat deed Arie 28 jaar lang. Toen werd het tijd het roer om te gooiden. Hij werd touringcarchauffeur bij Beuk. "Mijn mulo-kennis kwam goed van pas. Ik sprak redelijk de Franse taal". En zo gebeurde het dat Arie steeds 10-daagse rondreizen als chauffeur en gids maakte richting Frankrijk: Normandië en vooral ook Lourdes. "Ik ben 83 keer met een gezelschap in Lourdes geweest".

Fia ging na de lagere school naar de Huishoudschool en belandde daarna in een groot gezin als huishoudster. Het stel leerde elkaar kennen via een broer van Fia. "Ik had een uitnodiging voor een bruiloft en vroeg Arie of hij mee wilde gaan. Dat was in die tijd heel gebruikelijk". En langzaamaan bloeide er iets op tussen beiden.

Bollenschuur

Hun eerste "huis" was een afgeschut gedeelte van een bollenschuur aan de Offemweg. Toen Zimmer mit Frühstück populair werd in Noordwijk, moesten ze uit de schuur en betrokken tijdelijk een pandje aan de Duinweg. Een paar jaar later kochten ze een huis aan de Julianastraat, maar verruilden dat vier jaar later voor de woning waar ze nu al 48 jaar met heel veel plezier en in goede gezondheid wonen. Tijd om stil te zitten is er nauwelijks. Koorzang/operette is nog altijd de rode draag in het leven van het echtpaar. Veel vrijwilligerswerk zit ook in de KBO.


Het echtpaar kreeg vier kinderen, heeft twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Zondag 25 november, de echte dag, begint met een kerkdienst. Daarna vieren zij hun diamanten huwelijk met familie en heel veel vrienden in Museum Veldzicht.


Jonge ondernemers op Landenmarkt Northgo College

Marktles n Mavo-3 van het Northgo College had de afgelopen weken een leuke opdracht tijdens de economie lessen. 'Vorm groepjes van vier, kies een land en verdiep je in het land.' Onderzocht moest worden de bevolkingsopbouw, de economie van het land en de belangrijkste doodsoorzaken. Deze gegevens moesten worden vergeleken met dezelfde feiten uit de Verenigde Staten van Amerika en Nigeria. In grafieken en teksten werden de gegevens inzichtelijk gemaakt.

Door Ina Verblaauw

Maar de allerleukste opdracht was: 'Maak eten uit "jouw" land en presenteer dat tijdens de Landenmarkt'. De markt vond plaats in de aula op woensdag 21 november. Vooraf moest een begroting worden ingediend om in aanmerking te komen voor de lening van de school van € 40,00 per groep voor de inkoop van ingrediënten.

De hapjes dienden vervolgens te worden verkocht aan de medescholieren, die in een roulatiesysteem allemaal langs de markt kwamen. De Belgische friet, Duitse broodjes knakworst, de Italiaanse salades, de Franse croissants en de Nederlandse poffertjes en stroopwafels vonden gretig aftrek bij de hongerige scholieren. Maar ook de sushi en noedelsoep van Japan en een colaatje bij de Amerikaanse stand was snel gevonden.


De scholieren, of wel ondernemers in spé, waren dik tevreden over de omzet. De lening van € 40,00 kon met gemak worden terugbetaald aan de school. Het restant gaat naar een goed doel. Welk doel dat is, wordt later deze week bepaald.


"Een leuk evenement", aldus een lerares. "Ze denken dat ze vandaag geen les hebben, maar ze leren vandaag veel meer dan ze zelf in de gaten hebben".

In de Japanse kraam waren noedels te koop. | Foto: Ina Verblaauw