Burgemeester Lies Spruit. | Foto: Caroline Spaans
Burgemeester Lies Spruit. | Foto: Caroline Spaans

Lies Spruit benoemd tot informateur

spruit n Noordwijk en Noordwijkerhout hebben met instemming van alle partijen Lies Spruit, de burgemeester van Lisse, aangesteld als informateur. Een informateur begeleidt het eerste deel van de coalitieonderhandelingen na de verkiezingen.

De informateur krijgt de opdracht mee om te verkennen welke coalities mogelijk zijn. De tijd om een coalitieakkoord samen te stellen is zeer beperkt. Het nieuwe gemeentebestuur wordt namelijk al 2 januari 2019 geïnstalleerd, ook de nieuwe wethouders.

De gesprekken met alle politieke partijen starten nadat de definitieve verkiezingsuitslag bekend is. Aan de hand van de gesprekken brengt de informateur verslag uit, waarin onderbouwd is aangegeven welke fracties door zouden moeten gaan met de coalitieonderhandelingen. Het verslag kan verder ook ingaan op de onderwerpen die aandacht verdienen in het coalitieakkoord.

Burgemeester Spruit (PvdA) is sinds november 2014 burgemeester van Lisse. Daarvoor was zij actief als waarnemend burgemeester in dezelfde gemeente. In het verleden vervulde zij het wethouderschap in Almere en het waarnemend burgemeesterschap in de gemeente Uithoorn. Burgemeester Spruit: "Ik ben zeer vereerd met deze opdracht. Ik ken Noordwijk en Noordwijkerhout als prachtige plaatsen. De nieuwe gemeente heeft een mooie toekomst voor zich. Het uiteindelijk doel is helder: een nieuw coalitieakkoord voor de komende vier jaren. Daarvoor gaan we snel aan de slag."

Begin volgende week

Na afloop doet de informateur verslag van zijn bevindingen in een persmoment. Naar verwachting is begin volgende week bekend welke partijen verder gaan onderhandelen over een nieuw coalitieakkoord.


Kiezers willen Jan de Ridder, Hans Knapp en Gerard Duindam

voorkeur n Bij de verkiezingen waren er totaal bijna 35.00 kiesgerechtigden. Met een opkomst van 54 % werden er totaal 18.762 stemmen uitgebracht. Nadat de stemmen geteld werden maakte de burgemeester nadrukkelijk melding van een voorlopige uitslag. Dat gaf een voorlopige zetelverdeling van NZlokaal 5, VVD 5, CDA 5, Salman 4, PUUR 4, GL 2, D66 1 , PvdA 1.

Voorlopig, want de definitieve uitslag wordt vanochtend om 10.00 uur bekend gemaakt in een openbare zitting van het centraal stembureau in de Nieuwe Raadzaal. Dan pas is er echte zekerheid want er kunnen nog hele kleine verschuivingen zijn als na controle de kiesdeler nog verandert en er sprake is van restzetels.

Voorkeur

Wat al wel definitief bleek was het behalen van een raadszetel via de voorkeursstemming. De keuzes van de kiezer waren soms al opvallend maar heel opvallend was voorkeur van de kiezer bij de meer conservatieve partijen. De oude rotten Jan de Ridder (CDA), Gerard Duindam en Hans Knapp (VVD) zullen op basis van voorkeurstemmen terugkeren in de gemeenteraad. Vooral opvallend omdat nu de aanstormende jeugdige talenten plaats zullen moeten maken.

Samenstelling raad

De gemeenteraad gaat bestaan uit Sjaak van den Berg, Karin Meiland, Jaap de Moor, Lisette van der Vossen en Richard Brouwer voor NZLokaal. Mariëlle Epping, Michael van Dormolen, Bas Knapp, Hans Knapp en Gerard Duindam voor de VVD. Theo Alkemade, Henri de Jong, Jordy de Mooy, Wim van Haaster en Jan de Ridder voor CDA. Dennis Salman, Peter van Bockhove, Frans van Kouwen en Bene Timmer voor Lijst Salman. Marie José Fles en Louis Koppel voor Groen Links. Bert Gotink voor D66 en Jan Janson voor PvdA. Gerben van Duin, Taetske Visser, Toon van Tol en Astrid Warmerdam voor PUUR.


Indien raadsleden toetreden tot het college van B&W dan neemt de volgende op de lijst de plaats in.

Gerard Duindam en Hans Knapp hebben bij de VVD de voorkeur. | Foto: WS