Ook dit jaar is er weer KinderKerstwandeling en wel met 2 voorstellingen. | Foto: Archief
Ook dit jaar is er weer KinderKerstwandeling en wel met 2 voorstellingen. | Foto: Archief Foto: Monica Stuurop

KinderKerstwandeling door Noordwijk Binnen

wandeling n Kleynkoor Academy en de Oude Dorpskern organiseren dit jaar vlak voor kerst het kerstevenement: de KinderKerstwandeling, met als thema "Reis door de Nacht". Het evenement vindt plaats op Landgoed Calorama en in de Oude Jeroenskerk op vrijdag 21 december.

Duizenden lichtjes zullen zorgen voor een feeërieke sfeer op Calorama en in de kerk klinken de prachtige stemmen van het kinderkoor en de volle stem van Paul van Gorcum als Pater Jeroen. Alle kinderen krijgen een lampion uitgereikt voor tijdens de wandeling door de historische Voorstraat en over landgoed Calorama.

Op landgoed Calorama lopen de kinderen met volwassenen over de prachtig verlichte paden en op verschillende plaatsen zullen muzikale verrassingen te horen en te zien zijn. Dit jaar uitgevoerd met medewerking van de kinderen van de Noordwijkse Balletschool en jonge spelers van Harmoniekapel Crescendo.

voorstellingen

Er zijn twee voorstellingen. Voorstelling 1 start om 16.45 uur op landgoed Calorama (entree Gooweg 21). Op het landgoed zijn op verschillende plaatsen muzikale verrassingen te horen en te zien. Na de voorstellingen vertrekt iedereen met lampionnen via de Voorstraat naar de Oude Jeroenskerk. Binnen in de kerk zal Paul van Gorcum, in de persoon van Pater Jeroen een verhaal vertellen en gaat het muzikale gedeelte van de voorstelling verder. Na afloop is er warme chocolademelk voor de kinderen en glühwein voor de volwassenen onder de toren. Einde ca. 18.00 uur.

Voorstelling 2 start om 19.00 uur in De Oude Jeroenskerk (entree Voorstaat 44). Daar wordt gestart met de vertelling en het muzikale gedeelte van de voorstelling, waarna iedereen met lampionnen via de Voorstraat naar landgoed Calorama vertrekt. Op het landgoed zijn op verschillende plaatsen muzikale verrassingen te horen en te zien. Na afloop is er warme chocolademelk voor de kinderen en glühwein voor de volwassenen op het landgoed. Einde ca. 20.15 uur.

Meedoen kost € 3,00 per persoon (incl. lampion en chocolademelk voor de kinderen). Start verkoop op 1 december via Noordwijk Ticket. www.noordwijkticket.nl, VVV Noordwijkerhout, Boekhandel Libris Van der Meer (Noordwijk). Per wandeling zijn er maximaal 300 tickets.


Ook Noordwijkse kerken luiden noodklok voor het klimaat

klokgelui n De protestantse Gemeente Noordwijk en de Parochie Sint Maarten in Noordwijk luiden zaterdag 1 december met Greenpeace de noodklok voor het klimaat en wel van 11.58 tot 12.00 uur.

Niet alleen in Noordwijk, maar door het hele land wordt op dit tijdstip letterlijk de noodklok geluid. In Noordwijk klinken de klokken van de Oude Jeroenskerk, de Kapel, de Sint Jeroenskerk en de kerk van Maria ter Zee.

Uit een recent klimaatrapport van de Verenigde Naties blijkt dat de opwarming van de aarde kan én moet worden beperkt tot 1,5 graad. Het verschil tussen 1,5 of 2 graden opwarming heeft desastreuze gevolgen voor de planeet.

Vlak voor de internationale klimaattop in Polen wordt daarom de noodklok geluid op bijna 200 plaatsen verspreid door heel Nederland. Zo wordt een stevig signaal gegeven aan Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Met dit signaal roepen burgers door heel Nederland minister Wiebes op om een koploper te zijn op de klimaattop in Polen. Het is van essentieel belang dat Nederland maatregelen neemt om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven. Dat halen we alleen als we onze CO2-uitstoot met 60% terugdringen in 2030. Het is twee minuten voor twaalf.

Om twee minuten voor twaalf worden er op bijna 200 plekken in heel Nederland de klokken geluid. Behalve kerken doen ook gemeenten, beiaardiers en moskeeën mee. In elke provincie in Nederland wordt de noodklok geluid en zelfs buiten de landsgrenzen zijn de noodklokken te horen, zoals op carillons in Washington en Sint-Petersburg.


Lezing over lepelaars

natuur n Hoe gaat het met de Lepelaars in Europa en met name in Nederland? In de lezing in het Jan Verwey Natuurcentrum op vrijdag 30 november om 20.00 uur, probeert Petra de Goeij daar een antwoord op te geven.

Zij is verbonden aan de Rijks Universiteit Groningen en het NIOZ en doet onderzoek naar de broedbiologie en de verspreiding van de Lepelaars in het Waddengebied. De Lepelaars die in Nederland broeden, overwinteren op verschillende plekken. Een deel trekt helemaal naar Mauretanië en Senegal in West Afrika, maar meer en meer Lepelaars overwinteren in Spanje en Portugal. En hoe zit het in Nederland? Deze en meer vragen worden vrijdag beantwoord.

De toegang voor leden is gratis. De zaal gaat open om 19.30 uur. Niet-leden betalen € 5,00. Graag gepast betalen. Vol=vol.