Wethouder Bakker: 'Gemeentelijke besluiten die ons allemaal raken en vereisen uiterste zorgvuldigheid.' |
Wethouder Bakker: 'Gemeentelijke besluiten die ons allemaal raken en vereisen uiterste zorgvuldigheid.' | Foto: Cor de Mooy

'Transacties komen zeer zorgvuldig tot stand'

reactie n In een brief aan de gemeenteraad stelt Paul Brandjes, directeur De Raad Bouwontwikkeling, dat het college, en meer specifiek wethouder Bakker, onoorbaar heeft gehandeld bij bouwprojecten die in ontwikkeling zijn op het Rederijkersplein en in Offem-Zuid. Burgemeester Jan Rijpstra heeft in een reactie aangegeven dat deze aantijgingen nergens op zijn gebaseerd. Rijpstra benadrukte dat in een interview in een regionale krant: "De integriteit van het college en de ambtenaren worden in twijfel getrokken en dat neem ik heel zwaar op."

Bakker laat over de brief het volgende weten:
"Er wordt bij elke transactie en overeenkomst die de gemeente sluit met marktpartijen uiterst zorgvuldig geopereerd en gecontroleerd. Een bewijs hiervoor is onder meer een rapport van de onafhankelijke Rekenkamer van maart 2018 die op verzoek van het CDA een aantal transacties op rechtmatigheid heeft onderzocht.

De uitkomst is dat alle zes onderzochte transacties conform het beleid van de gemeente Noordwijk hebben plaatsgevonden en niet in strijd zijn met wettelijke regelgeving. Twee van de onderzochte transacties zijn Offem-Zuid (mee ingestemd door de gemeenteraad in april 2016) en Rederijkersplein (is uitvoering van een raadsbesluit van maart 2010). Zo is de overeenkomst tussen de gemeente en Sedos met betrekking tot het Rederijkersplein, naast interne toetsing door eigen juristen, tweemaal door externe juristen gecheckt."

"Grondprijzen zijn gebaseerd op onze grondprijzenbrief. Onderhandelingen over de grondprijs gebeurt zo nodig door externe bureaus. Ook de uitkomst van grondonderhandelingen laten we extern controleren. Zodat er geen sprake kan zijn van onjuiste uitgaven die inwoners onnodig geld kosten. Dit past bij de manier van werken van onze ambtenaren. Check, dubbel check en als ook maar enigszins nuttig en nodig is triple check. Dat is de standaardprocedure die nodig is omdat het bij veel transacties gaat om complexe situaties. Situaties waarbij vaak grote belangen spelen. Financieel en maatschappelijk. Gemeentelijke besluiten die ons allemaal raken en die dus in het belang zijn van alle inwoners vereisen uiterste zorgvuldigheid."


De lasterlijke aantijgingen zijn voor Bakker geen reden om juridische stappen te ondernemen. "Als wethouder weet je dat je 'de kop van jut' kunt zijn. Zeker met de portefeuille Ruimtelijke Ontwikkeling. Daar spelen vaak grote en financiƫle belangen. Als je daar niet mee om kunt gaan moet je direct stoppen. Natuurlijk zijn er grenzen. Het allerbelangrijkste is dat inwoners moeten kunnen vertrouwen op een eerlijke en transparante afweging van alle, soms ook tegenstrijdige belangen. Dat je in zo'n proces niet iedereen tevreden kunt stellen is helaas een feit."


Bouwplannen aanleiding tot politieke discussie

nes n Deze week behandelde de politiek de ontwikkeling van bouwplannen. Zoals in het gebied in de hoek tussen Duinweg en Van Panhuysstraat. Kortweg vanaf de Rolly Golf tot aan de voormalige tennishal de Grashoek. In de volksmond en in de officiƫle stukken de Nes genaamd.

Na een korte discussie ging de gemeenteraad akkoord met het door het college voorgestelde beeldkwaliteitplan en met het ter inzage leggen zodat belanghebbenden kunnen reageren. Het plan is nu nog globaal en bevat een drietal appartementengebouwen van drie lagen plus een zeventiental villa's in een parkachtige omgeving. Gerard Duindam (VVD) merkte op dat enkele Duinwegbewoners nu al protest hadden aangekondigd en adviseerde de hoogbouw te beperken. Ook de verkeersinfrastructuur leverde nog discussie op. Maar wethouder Bakker was vol vertrouwen en zei mogelijk bezwaren eerst maar af te wachten.

Herenweg

Discussie was er ook over een bouwplan aan de Herenweg hoek Beeklaan. Voor het aanleggen van een zogenaamde turborotonde die nodig blijkt na de komst van de wijk Offem Zuid heeft de gemeente de medewerking van de grondeigenaar nodig. Die wil van de nood een deugd maken en het bestaande woonhuis resoluut slopen en ter plekke 3 woningen ontwikkelen. Wiersema (PvdA) protesteerde tegen het verwijderen van de tuin en het realiseren van 3 woningen. 'Het gaat om een mooi stuk groen wat eerst jaren is verwaarloosd en wat beloond wordt met de hoofdprijs. Ja dag'. Maar de politiek deelde zijn visie niet en Van Bockhove merkte op richting Wiersema: 'We slaan door,als je een ander niet gunt dat hij geld verdient aan grond dan moet je in het Oostblok gaan wonen. Uiteindelijk gaf de politiek voorlopig goedkeuring aan de plannen.

Oude Zeeweg

Een heel andere discussie kwam er bovendien over een bouwplan aan de Oude Zeeweg. Daar wil de eigenaar van een zomerhuisje ter plekke een duinvilla ontwikkelen. Enkele omwonenden vrezen dat het heel massaal gaat worden. Door een inspreker zelfs gezegd werd dat er plannen zijn om er een 7 meter hoog gebouw met een 23 meter brede glasgevel te realiseren. Het bleek dat het collegevoorstel geen ruimte geeft om op details van mogelijke plannen in te gaan. Er bleef veel onduidelijk over volume en impact op het duingebied. Wel bevestigde wethouder Bakker dat er vanaf het ter plekke vastgestelde peil 1 laag onder en 1 laag boven de grond mag worden gerealiseerd. Uiteindelijk wilde de commissie hier later, mogelijk in december, nader op terug komen.