Carry Cramer nam bloemen ten afscheid in ontvangst van de burgemeester. | Foto: WS
Carry Cramer nam bloemen ten afscheid in ontvangst van de burgemeester. | Foto: WS Foto: Picasa

Carry Cramer neemt al afscheid van de raad

Afscheid n In de laatst gehouden vergadering nam burgemeester Rijpstra juist voor de sluiting het woord. Hij kondigde officieel aan dat dit de laatste raadsvergadering van Carry Cramer als vertegenwoordigster van PvdA/GroenLinks was geweest.

Hij zei dat ze sinds 26 maart 2014, aanvankelijk als fractievoorzitter, een zeer betrokken raadslid geweest. Op veel manieren maatschappelijk was ze betrokken in haar woonomgeving. Daarbij diende zij keuzes te maken.


Omdat er in haar privéleven nogal wat is gebeurd moest zij noodgedwongen haar fractievoorzitterschap opgeven. Maar ze keerde wel terug in de gemeenteraad. Burgemeester Rijpstra: 'En nu is er het moment dat je definitief uit de raad vertrekt'.


Naast Rijpstra waren er lovende woorden van de voorzitter van PvdA. En ook van de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Taetske Visser. Hoewel duidelijk bleek dat mevrouw Cramer zich een wat minder officieel afscheid had voorgesteld was er toch een afscheidspeech. Zij herinnerde een bijzondere tijd waarmee zij in de fractie heeft moeten samenwerken met zowel Wil Slats, Menco Wiersema en Louis Koppel, terwijl ze ook nog een periode alleen de fractie vertegenwoordigde.


Ze noemde het al met al een heftige periode waarin ze veel collegialiteit heeft ervaren. Ze dankte daar voor en besloot met 'Uiteindelijk doen we het allemaal voor de Noordwijker'.


Tijdelijke ambtsketen met vijf bollen

gemeentewapen n Burgemeester Gerrit Goedhart en burgemeester Jan Rijpstra van Noordwijk hebben in verband met de fusie van beide gemeenten bij de Hoge Raad van Adel een nieuw gemeentewapen aangevraagd.

Het nieuwe gemeentewapen wordt ontworpen door de Hoge Raad van Adel. De ontwerpen worden op verzoek van de gemeenten voorgelegd aan de historische verenigingen van beide gemeenten. Uiteindelijk beslist de Hoge Raad van Adel over welk ontwerp het wordt. De huidige wapens van Noordwijk en Noordwijkerhout zijn toegekend in 1816. Het wapen van Noordwijkerhout kreeg bij Koninklijk Besluit een kroon in 1976. Naar verwachting zal het nieuwe wapen in de zomer van 2019 toegekend zijn.

Als (tijdelijke) ambtsketen stellen zij voor de ambtsketen van Noordwijkerhout met de vijf bolbloemen te gebruiken met daaraan de penning van Noordwijk. De nog te benoemen waarnemend burgemeester zal deze ambtsketen als eerste gaan dragen.


De burgemeesters tonen de tijdelijke tussenoplossing. | Foto: Piet de Boer