Han Verveld overhandigde wethouder Marie-Jose Fles een Fair Trade bord. | Foto: Ina Verblaauw
Han Verveld overhandigde wethouder Marie-Jose Fles een Fair Trade bord. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Fair Trade Markt in Hof van Noortwijck

eerlijk n Noordwijk is sinds 2014 een Fair Trade Gemeente. Een predicaat dat elke twee jaar wordt toegekend aan gemeenten die voldoen aan de eisen. Deze gelden voor zowel de gemeente als winkeliers en horecabedrijven om Fair Trade producten te gebruiken of te verkopen. Noordwijk heeft het predicaat tot eind 2019, maar er is veel werk aan de winkel voor de werkgroep Fair Trade.

Door Ina Verblaauw

Han Verveld namens de werkgroep: "Fair Trade is de inzet van mensen om arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs voor hun producten te geven. Dat is niet hetzelfde als de prijs via marktwerking. Fair Trade is een vorm van armoedebestrijding". Door een vaste prijs voor de boeren in ontwikkelingslanden te garanderen, worden zij in staat gesteld hun kinderen naar school te laten gaan, een stukje grond erbij te kopen en betere grondstoffen te kopen.

De markt stond zaterdag 3 november in de hal van het Hof van Noortwijck. Verveld overhandigde wethouder Marie-Jose Fles een Fair Trade bord om die te plaatsen op de uitvalswegen van de per 1 januari grotere gemeente Noordwijk. "U zorgt voor de borden, wij zorgen voor de titel".

Na de fusiedatum is Noordwijk groter en zullen de criteria ook worden aangepast. Noordwijkerhout en De Zilk zullen nauw betrokken worden om ook in hun gemeente zoveel mogelijk fair trade producten te gebruiken en te verkopen, zodat het predicaat niet verloren gaat. Op de markt ook een stand van de Wereldwinkel Noordwijkerhout. Aan alle belangstellenden werden fairtrade bananen uitgedeeld.


Breek-de-week

palliam n Op woensdag 7 november zal tussen 10.15 en 12.00 uur Elise Simonis bij Breek-De-Week het gaan hebben over 'triangulatie'.

Dit is een veel voorkomend gedragspatroon waarin twee mensen samenspannen tegen een derde. Zoiets kan verkeerd uitpakken en dan kan je in een heel vervelende situatie terecht komen. Samenspannen en buitensluiten. Iedereen heeft dat wel eens gedaan of meegemaakt. We gaan in gesprek over dit onderwerp aan de hand van voorbeelden uit het dagelijks leven en zoeken antwoorden hoe je dit kunt voorkomen. Woensdag 7 november van 10.15 tot 12.00 uur bij Palliam, Nieuwe Zeeweg 75. www.Palliam.nl