Een bord toont de vier mogelijke namen voor de brug. | Foto: Ina Verblaauw
Een bord toont de vier mogelijke namen voor de brug. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Brug aan de Schiestraat geopend door Salman

opening n "Wat we vanmiddag vieren is het feit dat de Schiestraat nu echt af is", aldus wethouder Dennis Salman. In bijzijn van de aannemer en omwonenden opende hij woensdag 31 oktober het laatste stukje, de brug. "Participatie met bewoners in de wijk werkt. Zij hebben meegedacht over het verplaatsen van bomen en de inrichting van de parkeerplaatsen". Er is bewust gekozen voor de verbetering in twee fasen.

Door Ina Verblaauw

De boven- en ondergrondse vervangingen zijn grotendeels gedaan tijdens de zomervakantie, zodat wijkbewoners zo min mogelijk overlast zouden ondervinden. De brug werd op een later moment geplaatst. Dat was een groot project; meer dan voor het oog zichtbaar was. De brug is bijzonder en heeft een functie in de wijk.

Salman benadrukte de samenwerking met de wijkbewoners. "Er was overlast, maar dat werd bijzonder goed geaccepteerd. Dank voor het begrip aan V.v. SJC, het dierenasiel, de scholen, de bewoners en de eigenaren van de boten, die hun boot gedurende enkele weken niet konden gebruiken.

Kort werd de historie van de brug gememoreerd. De eerste brug op deze plek werd geplaatst in 1948 en deed 10 jaar dienst. Daarna kwam een brug die 60 jaar in gebruik was. De huidige brug verdient een historische naam, die later bekend zal worden gemaakt.

De straatnamencommissie heeft een voordracht gedaan van vier namen. Deze zijn: Simon van Konijnenburg, Nieuwe Vaart, Ooievaarsland, Jacob Braakman. Via de site van de gemeente Noordwijk kan door iedereen tot 9 november een stem worden uitgebracht. De nu nog witte brug zal binnenkort worden voorzien van een bruine coating, het trottoir aan beide zijden wordt grijs. Aanvankelijk was er na de onthulling van de namen enige verwarring over de juistheid van de voordracht. Later deze week, na enige nerveuze communicatie richting pers, bevestigde de afdeling communicatie de juistheid van de vier onthulde namen.


V.v. Noordwijk heeft gezonde kantine

voeding n Voorzitter Leo Kruithof van V.v. Noordwijk spreekt heel veel kinderen en hun ouders toe in de voetbalkantine. "Voetballen is gezond. Maar niet alleen sporten is gezond, ook gezond eten is belangrijk". Hij vroeg de kinderen wat ze zoal hadden besteld bij de bar na afloop van hun wedstrijd. "Tosti, snoep en chips", luidde het antwoord. "De tosti's zijn prima, nl. van bruin brood", aldus Kruithof.

Door Ina Verblaauw

Willem Devilee van Horesca Horecavo geeft voorlichting en begeleiding door heel Nederland aan sportkantines. "Het aanbod van de sportkantines willen we gezonder maken. Dat roept in eerste instantie weerstand op. Het huidige aanbod aan snacks blijft; het assortiment wordt uitgebreid met gezondere producten".

Sportwethouder Gerben van Duin roemde de kantine van de V.v. Noordwijk. "Jullie hebben de beste gezonde kantine van Nederland". Hij attendeerde de kinderen en de ouders op het bord aan de achterwand van de bar. Daarop staat wat er verkrijgbaar is. "Bij sommige producten staat een duim omhoog. Dat betekent dat het best wel oke is om dat te kopen". Het gaat hierbij om snoep met 50% minder suiker of chips met 35% minder vet. "En een glas water drinken als je dorst hebt: daar is helemaal niets mis mee", aldus Van Duin.

Miranda Oedzes overhandigde namens Team Fit het zilveren certificaat van de gezonde sportkantine. Uniek, want Noordwijk is landelijk de eerste sportclub die dit certificaat ontvangt. Na afloop deelde Oedzes een smakelijk hapje uit aan iedereen. Een satéprikker met ananas, meloen, druiven, peer en aardbei. Lekker zoet en toch gezond.