Zes verdachten van de branden in Boerenburg zijn door de politie gearresteerd. | Foto: Archief/Flashlight
Zes verdachten van de branden in Boerenburg zijn door de politie gearresteerd. | Foto: Archief/Flashlight Foto: Cor de Mooy

Raddraaiers van bed gelicht

opgepakt n Nadat er in de nacht van 5 op 6 juni, nabij het Rederijkersplein twee taxibusjes in vlammen opgingen, stelde burgemeester Rijpstra, een noodverordening in. Politiechef Henk Woppenkamp, maakte daarna melding van een speciaal rechercheteam voor deze zaak.

Hij kon op een wijkavond melden dat de meeste namen van de raddraaiers wel bekend waren, maar dat er eerst voldoende overtuigend bewijs moest worden verzameld. Burgemeester Rijpstra merkte daarbij op dat men te maken had met uitgekookte jongeren die op dit gebied beslist niet onwetend zijn.

Het rechercheteam lijkt nu toch succesvol te zijn. Vrijdag bevestigde de burgemeester dat 29 oktober rond halfzeven in de morgen, op diverse plaatsen in de regio aanhoudingen zijn verricht. Waarbij zes verdachten zijn aangehouden, in leeftijd variërend van 16 tot 23 jaar. De burgemeester meldde ook dat het onderzoek nog niet is afgerond en dat het rechercheteam dit voortzet.
In september werden al drie mensen van het bed gelicht. Die werden verdacht van handel in verdovende middelen. De jongemannen die nu zijn gearresteerd behoren met hen tot een en dezelfde groep.


Helpende hand

Deze week meldde de gemeente dat zij de stichting Leids Onderwijs waaronder de school De Duinpieper valt, als helpende hand een bedrag van €7000,- heeft toegezegd. Dit om de totale schade aan de busjes van €15.000,- te verzachten. Of deze schade op de daders kan worden verhaald kon de burgemeester niet zeggen. Rijpstra: 'Wij vinden in ieder geval dat de leerlingen van deze school niet de dupe mogen worden van het wangedrag van deze vandalen'.


Oproep aan bewoners

Er zijn nu totaal negen verdachten aangehouden. Men weet echter dat deze jeugdbende uit meer personen bestaat. Men verwacht daarom nog meer aanhoudingen te verrichten. Teamchef Hoppenkamp hecht heel veel waarde aan goed contact met de buurtbewoners. Daarom staat op de site van de politie van hem een oproep aan alle bewoners van Boerenburg om zelfs de minste kennis over mogelijke criminele activiteiten met hem te delen. Dat kan met de politie Noordwijk via 0900-8844 of anoniem via Meld 0800-7000.