Paul Brandjes: 'Boos? Ik was woest!'

conflict n De gemeente Noordwijk en de Raad Bouw hebben eerder een conflict uitgevochten betreffende het Rederijkersplein-gebied. Het gerechtshof oordeelde toen dat de gemeente in strijd handelde met algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Nu blijkt er weer een conflict en is Paul Brandjes boos.

Brandjes legt ons nog even uit waarom hij zo boos is: 'Boos? Ik was woest! Want de wethouder zat mij gewoon voor te liegen'. Dat deed volgens Brandjes niet de heer Scheeren van Sedos. Die vertelde hem dat er wel degelijk een side letter was. Waarop De Raad Bouw het WOB-verzoek deed om alle stukken te kunnen inzien. Paul Brandjes verder: 'Onder de voorwaarde waarop met Sedos zaken gedaan werden had de Raad Bouw zeker het dubbele willen betalen. Dan was de gemeenschap de bijna zeven ton euro verlies bespaard gebleven.

Maar Brandjes gaat verder: 'Ik ben al even boos omdat deze wethouder ieder gezin in Noordwijk, op een andere manier, nog eens € 550,- afpakte. Door dit simpel weg te geven aan van Rhijn Bouw, waaraan de wethouder ook nog eens zakelijk verbonden blijkt. Ik heb niets tegen Van Rhijn Bouw maar vind het onbestaanbaar dat deze wethouder dit cadeautje van 6 miljoen zomaar weggaf. In de tijd van de crisis met de krimpende bouwmarkt zeer ongebruikelijk. En nota bene ook nog eens aan een zakelijke relatie.

Bakker bleek ondanks herhaalde pogingen, telefonisch niet bereikbaar om nu al een reactie te geven op de beschuldigingen van De Raad Bouw.


Gebruik woningen voor tijdelijke verhuur aan banden

verhuur n Het college wil paal en perk gaan stellen aan het zogenaamd oneigenlijk gebruik van woningen in Noordwijk. Er is landelijke en nu ook lokaal een trend gaande om woningen niet te bewonen maar om tijdelijk te verhuren. In een stad als Amsterdam, maar ook in andere dorpen en steden, is wonen zo duur geworden dat er door mensen slim wordt om gegaan met woningbezit.

Mensen schaffen dan een extra woning aan en wonen er niet permanent. Op momenten dat de woning niet door de eigenaar gebruikt wordt laat men anderen, uiteraard tegen betaling, gebruik maken van huis of appartement. In Noordwijk is het van alle tijden om een deel van eigen woonruimte verhuren aan toeristen. Maar dan gaat het wel om een zogenaamd hoofdverblijf. Het college stelt nu echter vast dat er een onaanvaardbare toename is van toeristische verhuur en recreatief gebruik van veel woningen in Noordwijk waar het niet het hoofdverblijf van de eigenaar betreft.

Hierdoor komt dus het eigenlijk gebruik in het geding en worden huizen onttrokken aan permanente bewoning door inwoners. Nogmaals gezegd, het gaat hierbij zeker niet om eigenaren die de woning zelf permanent bewonen en ruimte over hebben om kamers te verhuren aan toeristen. Het gaat om slimme investeerders, die een tweede huis bezitten in Noordwijk, daar zelf een korte periode verblijven en de overige tijd de woning verhuren aan toeristen of voor kort verblijf aan bijvoorbeeld seizoenarbeiders.

Het college stelt o.a. vast dat er hierdoor overlast ontstaat, de parkeerdruk onnodig toeneemt en de sociale cohesie onder druk is komen te staan. Daarom moet er beleid worden ontwikkeld dat hoofdverbruikers de ruimte verschaft om op kleine schaal aan toeristen te verhuren.