Samen boog men zich over de mogelijkheden om windturbines en zonnepanelen te plaatsen. | Foto: M. Knijnenburg
Samen boog men zich over de mogelijkheden om windturbines en zonnepanelen te plaatsen. | Foto: M. Knijnenburg Foto: Picasa

Samenwerken noodzaak voor duurzaamheid

groen n Duurzaamheid is een actueel onderwerp waar Groen Links Noordwijk aandacht aan wilde besteden. Samen met bewoners omdat noodzakelijke maatregelen vaak op weerstand stuiten. In een goed bezette witte kerk in Noordwijkerhout ging het daarom een avond lang over CO2, duurzaamheid en het klimaat. En dan vooral op welke manier er straks in Noordwijk mogelijkheden kunnen worden benut om aan de via Holland Rijnland gemaakte regionale afspraken, te kunnen voldoen.

De aanwezigen werden welkom geheten door avondvoorzitter Dorine Putman. Die zelf actief is als voorzitter van de Noordwijkse Adviesraad Natuur, Milieu en Natuurlijke Hulpbronnen. Zij introduceerde eerst wethouder Marie José Fles als de lijsttrekker van Groen Links.

Even later ook Rob de Mooij, beleidsmedewerker Duurzaamheid bij het samenwerkingsverband Lisse Hillegom en Teylingen. Hij is medeoprichter van de energiecoöperatie Zon op Northgo. die zonnepanelen op het Northgo College exploiteert om daarmee de omgeving van stroom te voorzien.


Samenwerken

Samen met de aanwezigen werd gekeken hoe er straks op een slimme en acceptabele manier windturbines, kleine windparken, zonnepanelen en mogelijk hele zonnevelden zouden kunnen worden geplaatst in de dorpskernen en in het enorm uitgestrekte buitengebied. Mogelijkheden maar ook veel onmogelijkheden werden er benoemd.

De uiteindelijke keuze is straks natuurlijk aan de Noordwijkse politiek, die verplichtingen kent in een energieakkoord.

Sinds januari 2016 werken de verschillende gemeenten in Holland Rijnland, het Hoogheemraadschap van Rijnland, de Omgevingsdienst West-Holland en de Provincie Zuid-Holland vol overtuiging samen aan de energietransitie.


Kansen

Er is veel aandacht voor de impact op de unieke landschappelijke kwaliteiten en de natuurgebieden. Die energietransitie kan kansen bieden. Zoals versterking van landschap en niet onbelangrijk als een versterking van het imago van de streek. Op de bijeenkomst vroeg men zich dan ook openlijk af waarom Noordwijk met zoveel nadruk tegen windmolenparken op de Noordzee in protest ging en dit niet had omarmd als een toeristisch verkoopproduct. Het zou heel goed aansluiten bij het project 'Blue circles' en de door Noordwijk zo fel begeerde kuuroordstatus.

In ieder geval bleek er veel belangstelling te zijn voor het betaalbaar verduurzamen van de eigen woning. Maar daarnaast ontkwam men niet aan het feit dat er ook bijzondere, grootschalige oplossingen nodig zijn, om aan de gemaakte afspraken te voldoen.