Afbeelding
Foto: Cor de Mooy

Buurtinitiatief de Eendracht

Deze maand laten we de nieuwe bewonersraad van het wooncomplex de Eendracht aan het woord; Hans Smit, Henny Krijgen en Rinus Pakes. Zij vertellen hoe leuk het kan zijn om een buurtinitiatief uit te werken en wat het doet met de bewoners. Het is een inspirerend verhaal en laat zien wat contact met elkaar kan doen.

"Het begon met een kerstboom. Het leek ons leuk om de Eendracht in kerstsfeer te dompelen. We waren op zoek naar kerstspullen maar die waren lastig te vinden. Toen zijn we naar de NWS gestapt om kerstbomen te regelen. We organiseerden een mooie kerstavond vol muziek. Het was wel koud dus hebben we ons eigen geld in een aantal warmtelampen gestoken. De toenmalige bewonersraad kenden we toen nog niet. In eerste instantie was er verwarring omdat zij dat altijd regelden. Uiteindelijk zijn we bij de directeur Van Duin van de woningstichting beland, samen met de bewonersraad, om te bespreken wat we als bewoners nodig hadden om wat meer sfeer te maken. De directeur was onder de indruk van de acties die we hadden ondernomen en besloot een vergadering te organiseren met de bewoners van de Eendracht. Op die manier kon iedereen elkaar een beetje leren kennen en de directeur kijken wat hij voor ons kon betekenen. Het was een zinvolle vergadering. De bewoners gaven aan behoefte te hebben aan een tafel en wat stoelen, om met elkaar een spelletje kaarten te spelen of een bakkie te drinken. Uiteindelijk hebben we dat gekregen en zelfs nog een extra tafel en een kast!

We zagen het begin ontstaan van sociaal contact en hebben doorgepakt. We kwamen via Marjanne van Dijk, buurtwerker Welzijn Noordwijk, terecht bij Fonds 1818. Daar hebben we een aanvraag ingediend voor allerlei huis-tuin en keukenspullen en deze werd goedgekeurd. We kregen €2150 en hebben daarvan spullen gekocht om samen te kunnen eten maar ook een kleine geluidsinstallatie aangeschaft om leuke muziekavonden te organiseren. We merken dat de bewoners vaak niet kunnen wachten totdat er weer een activiteit wordt georganiseerd. Zo eten we maandelijks met elkaar en op vrijdagmiddag is er bingo. Er worden leuke uitnodigingen gemaakt en deze mogen we gratis kopiëren bij de woningstichting. De sfeer binnen het wooncomplex is zo veranderd! Voor dit alles moest het zo stil mogelijk zijn en schoven de mensen als het ware langs elkaar heen. Nu groeten we elkaar, bellen we bij elkaar aan, brengen we eten als iemand ziek is en organiseren we regelmatig activiteiten. Ook de familieleden van de bewoners zijn erg blij dat we op elkaar letten."
Heb je zelf een initiatief bedacht, schroom dan niet om contact op te nemen met buurtwerker Marjanne van Dijk, marjanne.vandijk@welzijnnoordwijk.nl of kom naar de 'Verrijk je Buurt avond' op 15 november 19.45 uur in de bieb.