College gaat geen speciale glossy's uitgeven

promotie n De angst van het CDA dat het college van B&W overweegt om glossy's, folders of andere reclame en PR-uitingen het licht te laten zien wordt in de antwoorden op vragen afgedaan met: 'Daar is geen sprake van'.

Verkiezingstijd en lopende campagnes leggen een vergrootglas op politiek beleid. Ook in het verleden werd door de gemeente behaald succes nogal eens gebruikt tot persoonsverheerlijking van wethouders. Die angst bestaat nu opnieuw. Niet alleen bij fractievoorzitter Theo Alkemade van het CDA, maar ook diverse maatschappelijke organisaties uiten bedenkingen na de advertentieserie 'Terugblik & Vooruitblik', gepubliceerd in de lokale kranten. De serie ademde volgens critici de sfeer van 'Kijk eens hoe goed ik ben'.

De wethouders samen met de burgemeester achtten het echter noodzaak om de Noordwijkers te laten weten welke prestaties er werden geleverd in de afgelopen jaren. Critici zeggen: 'kennelijk met het oog op de verkiezingen'.
Het college noemt dit verantwoording afleggen aan de bewoners. Op zichzelf opvallend omdat in feite de gemeenteraad en niet het college verantwoordingsplicht heeft richting de kiezers. Maar het college heeft beschikking over eigen budgetten. Daarvan werd, volgens de uitleg aan het CDA, € 16.484,00 benut om in een periode van 14 weken de geruchtmakende advertenties te plaatsen.
B&W menen dat zij met deze voorlichting tegemoet komt aan wensen van de gemeenteraad. Critici vanuit de oppositie zien hierin echter een promotie van wethouders en hun collegepartijen. Terwijl in hun visie het de gemeenteraad in brede zin is die verantwoordelijk is voor het uitgevoerde beleid.

Het college probeert nu wel de angst weg te nemen dat zij nog extra PR-acties in petto heeft. Het lijkt er wel op dat de oppositie hier verder wel genoegen mee neemt.


Opnieuw koop woonhuis voor uitbreiding museum

Gon n Het pand van je buurman is maar 1 maal te koop. Zo redeneert het Noordwijkse college van B&W in een collegevoorstel om een uitbreiding van Museum Noordwijk te realiseren.

Al enige tijd is er die wens om Museum Noordwijk uit te breiden. Met het Rijksmuseum in Amsterdam als voorbeeld is er de redenatie dat een fikse uitbreiding ook een fiks aantal meer bezoekers zal gaan trekken. Omdat daar in de politiek nog grote twijfels over bestaan en men de vergelijking met het Rijksmuseum wel erg ambitieus vindt, heeft de gemeenteraad nog geen beslissing genomen over het toekennen van bijdragen en subsidies.
Panden rondom de aloude museumboerderij werden wel al eerder aangekocht. Feit is daarbij dat het noodzakelijke onderhoud aan o.a. het aangekochte pand Nic. Barnhoornweg 44 de gemeente al veel geld heeft gekost. Wat bij diverse politieke partijen vragen opriep.

Nu doet zich volgens het college dus een nieuwe kans voor. Nadat de bewoner van Jan Kroonsplein 8 onlangs is overleden willen de erfgenamen op korte termijn zaken doen met de gemeente. Dat wil het college ook omdat het bestuur van het museum heeft aangegeven dat dit pand cruciaal is voor een goede uitvoering van hun uitbreidingsplannen. Wonderlijk is dat de gevraagde aankoopprijs niet gewoon openbaar wordt gepubliceerd. Wel duidelijk is dat de gemeente voor 2/3 eigenaar wordt en Museum Noordwijk voor 1/3. De politiek moet zich nu opnieuw uitspreken. Maar men lijkt door eerder genomen beslissingen nu voor een voldongen feit te worden geplaatst.