Ruth Ederveen ging vorige week strandjutten met burgemeester Rijpstra. | Foto: Ina Verblaauw
Ruth Ederveen ging vorige week strandjutten met burgemeester Rijpstra. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Burgemeester Rijpstra gaat strandjutten met Ruth Nederveen

jutten n Enkele maanden geleden presenteerde Ruth Nederveen haar boek The Beast. In dit boek brengt Nederveen op kunstzinnige manier in beeld wat zij zoal vindt tijdens haar strandwandelingen langs de Noordwijkse kust. Bij die gelegenheid maakte ze een afspraak met Burgemeester Jan Rijpstra om samen een ochtend te gaan jutten.

Door Ina Verblaauw

Dat gebeurde uiteindelijk op woensdag 24 oktober. Al vroeg in de ochtend gingen ze op pad en kwamen na enkele uren terug met een, helaas, grote opbrengst. Iedere keer weer verbazingwekkend wat er op het strand ligt, wat er eigenlijk niet hoort: touw, plastic rietjes, speelgoed, jerrycans, ballonresten en nog heel veel meer.

"Het wordt echt tijd dat we samen met de paviljoenhouders de vervuiling tegen gaan", aldus Rijpstra. "We moeten stoppen met het verstrekken van rietjes en plastic bekertjes. Statiegeldglazen zijn beter want daar wordt ook zorgvuldiger mee omgegaan". Grootste vervuiler lijkt nog steeds de scheepvaart. In die sector wordt o.a. ingezet op het verminderen van het touwafval.


Nederveen vult aan: "de kust is een kwetsbaar natuurgebied. Vooral in de winter. Er spoelt heel veel troep aan, ook als er geen toeristen zijn. In de winter wordt het strand niet dagelijks geschoond. Het strand van Noordwijk is ongeveer 14 kilometer lang. We zouden een Spaans voorbeeld moeten volgen om ambassadeurs in te zetten als strandwacht".

Beiden hadden ook nog een tip voor de horeca. In hotelkamers vind je vaak een bordje met de vraag om, om het milieu te ontlasten, wat minder vaak schone handdoeken te gebruiken. Een dergelijk bericht zou bij hotels, campings en vakantiehuisje ook kunnen worden toegepast voor de vraag, dat als er een strandwandeling wordt gemaakt, het aanwezige jutterstasje mee te nemen.


Drie uur fitness in twintig minuten

Opening n Met een feestelijke start opende Your Bodytec haar deuren aan de 's-Gravendijckseweg 33c. Een spectaculair andere manier van fitnesstraining. Slogan is "3 uur fitness in slechts 20 minuten". Initiatiefnemers zijn Pieter van der Bent en Manon de Jong. Beiden geboren en getogen in Katwijk. Pieter is psycho-motorisch therapeut en Manon diƫtiste. Beiden kwamen drie jaar geleden in aanraking met Bodytec, raakten enthousiast en besloten zelf een centrum op te zetten.

Door Ina Verblaauw

Bodytec is gebaseerd op het principe van Electro Muscle Stimulation; een trainingssysteem dat voordelen biedt om in korte tijd resultaten te boeken. Prestaties worden verbeterd en letsel sneller hersteld.

Deelnemers krijgen een T-shirt en sportbroek, daar overheen een vest met elektrodes. De binnenkant van het vest wordt natgemaakt voor een betere geleiding. Pieter en Manon helpen bij het aantrekken en aansluiten van het vest op de banden die om de benen, armen en rug worden bevestigd. Daarna volgt de aansluiting op een zuil met beeldscherm.

Tijdens de opening werden demonstraties gegeven. Op het beeldscherm van de zuil wordt zichtbaar welke spiergroepen worden geactiveerd. Met impulsen van telkens 4 seconden en 4 seconden rust worden de spieren van benen, borst, billen, buik, de onder- en bovenrug en de flanken geactiveerd. De afzonderlijke spiergroepen kunnen naar eigen inzicht iets meer of juist wat minder worden aangesproken.

De zuilen staan voor een grote spiegel. Pieter en Manon blijven tijdens de fitnesstraining bij de kandidaat staan en geven oefeningen op en corrigeren daar waar nodig. "De trainingen zijn zeer effectief. Het duurt slechts 20 minuten, maar de volgende dag voel je spieren in je lijf, waarvan je geen weet hebt dat je ze hebt", aldus een lachende Pieter.

Met haar achtergrond als diƫtiste, geeft Manon ook aanvullende voedingsadviezen. Het doel van deze manier van trainen is dat je je sterker, fitter en gezonder gaat voelen en in korte tijd zichtbaar resultaat boekt. Inlichtingen: www.yourbodytec.nl of info@yourbodytec.nl

Manon en Pieter geen instructies aan twee kandidaten tijdens de proefles. | Foto: Ina Verblaauw