Elco Fritzsche treedt deze week aan als voorzitter voor de Stichting Welzijn Noordwijk. | Foto: Ina Verblaauw
Elco Fritzsche treedt deze week aan als voorzitter voor de Stichting Welzijn Noordwijk. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Nieuwe voorzitter voor Welzijn Noordwijk

n 'Zoeken naar vorm voor welzijn in fusiegemeente'

senioren n Per 1 november neemt Elco Fritzsche de voorzittershamer van de Stichting Welzijn Noordwijk over van Ewout Cassee. De in Den Haag geboren en getogen Fritzsche kwam 36 jaar geleden in Noordwijk wonen. "Geen bewuste, maar wel heel erg gelukkige keuze. Mijn vrouw werkte bij 's-Heerenloo en dicht bij haar werk wonen, was beter te combineren met het gezin". Vanuit Den Haag nam Fritzsche veel bestuurlijke ervaring mee die hij had opgedaan in o.a. De Kloosterkerk aldaar.

Door Ina Verblaauw

Hij sloot zich aan bij de PCOB en werd in 2011 voorzitter van deze ouderenbond. Het ledental van de ouderenbonden loopt terug en de gemiddelde leeftijd van de leden is inmiddels boven de 80. Samen met de ouderenbonden KBO en ANSV zijn gesprekken gevoerd over het bundelen van de krachten, wat resulteerde in het DBO (driebondenoverleg).

Inmiddels werd Fritzsche benaderd om namens de bonden zitting te nemen in de Stichting Welzijn Senioren Noordwijk. De SWSN was een stichting met uitvoerende bestuursleden. Inmiddels is dat een afgesloten traject. De stichting verwijderde de S van Senioren uit haar naam en er werd een team van professionele krachten aangetrokken om onder leiding van Marion Loor het welzijn van alle Noordwijkers te bewerkstelligen. Het actieve bestuur werd een bestuur op afstand.

Opbouwer

Fritsche omschrijft zichzelf als een opbouwer en ziet het als een uitdaging mensen mee te krijgen in de ontwikkelde strategieën.

"De SWN bestaat in deze vorm nu één jaar. Het is voor mij een uitdaging om in de komende vier jaar de fusie met Noordwijkerhout en De Zilk te begeleiden. Een vorm te zoeken hoe wij het welzijn van Groot Noordwijk zo goed mogelijk gestalte kunnen geven, zonder dat er allemaal kleine eilandjes ontstaan".

Onder de paraplu van de SWN vallen steeds meer activiteiten. Een groeiend probleem noemt Fritzsche de toename van de eenzaamheid. "Door het stimuleren van het steeds langer zelfstandig wonen van ouderen, verliezen ze wel het contact met de medemens. Hier ligt voor de SWN een taak om goed opgepakt te worden".