Snippergroen big business

In elke gemeente gebeurt het. De dienstdoende ambtenaren gaan op onderzoek uit en registreren allemaal onvolkomenheden. Vooral de gronden waarvan de gemeente eigenaar is worden bezocht. Dan komt men er achter dat gronden, grenzend aan tuinen oneigenlijk in gebruik zijn genomen.

Ook Noordwijk is een traject ingegaan waarbij dit gecontroleerd wordt. Er worden informatieavonden georganiseerd waarbij betrokken bewoners worden uitgenodigd om hen te informeren over dat zogenoemde snippergroen. De inwoners worden bijgepraat over het gebruik van de grond, grenzend aan hun tuin, zonder dat daarover afspraken zijn gemaakt met de gemeentelijke instanties. Het zou kunnen dat er leidingen van water, gas of stroom lopen of (gasvezel-)kabels van telefoon en internet. Bij het verkeerd wieden van bijvoorbeeld onkruid zou dus gemeenschappelijke voorzieningen uitgeschakeld kunnen worden. Soms is het mogelijk dat de gemeente de in gebruik genomen gronden wil verkopen.
Daar kun je als aangrenzend gebuikmaker op in gaan. De meterprijs is dan 210 euro en daar komt dan ook nog de overdrachtsbelasting bij. Doe je dat niet dan ben je dus een stuk van je illegaal in gebruik genomen tuindeel kwijt. Soms wil de gemeente de gronden beslist terug hebben omdat er te belangrijke infrastructuur onder die grond ligt.

Beste panelleden: wat vinden jullie van de regelingen zoals die door de gemeente gehanteerd worden?