Afbeelding
Foto:

Het Portret van de Week

kunstquiz n Het portret van de Week is gemaakt door Ans Vianen. Het is te zien in de etalage van Atelier Joke Zee, Karel Doormanstraat 6. Herkent u dit plekje, de persoon of de hond, dan kunt u het gratis 3 maanden lenen door contact op te nemen met Ans. ansvianen@livenl

Tipje van de sluier: "Deze mevrouw laat vandaag de kerk links liggen." Oplossing vorige week: "het meisje is nog steeds loos"


Van hut tot huis

Lezing n De inmiddels traditionele Najaarslezing van de vereniging De Oude Dorpskern vindt dit jaar op vrijdagavond 9 november om 20.00 uur plaats in de Oude Jeroenskerk. De lezing gaat over de ontwikkeling van het woonhuis in het algemeen en in Noordwijk in het bijzonder. De lezing wordt gehouden door Hein Verkade.

Eens woonden we in een eenvoudige hut of huis. In de loop der eeuwen is een grote variatie in vorm en gebruik van het woonhuis ontstaan. Waarom is dit zo, en is die variatie eigenlijk wel zo groot? Tijdens de najaarslezing volgt Hein Verkade aan de hand van vele voorbeelden de ontwikkeling van het huis in Noordwijk tot ca. 1900. Vele aspecten komen aan bod zoals architectuur, bouwhistorie, functie en de plaats in het dorp. Noordwijk leent zich hier bij uitstek voor omdat het verrassend veel verscheidenheid aan soorten huizen te bieden heeft voor zo'n relatief kleine plaats. Steeds wordt naar parallelle ontwikkelingen elders gekeken ter ondersteuning en verklaring.
De 100-jarige particuliere monumentenvereniging 'Hendrick de Keyser', die meer dan 400 unieke monumenten door heel Nederland bezit, zal met een stand aanwezig zijn.
Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis en er is koffie vanaf 19.30 uur. www.deoudedorpskern.nl