Theo Alkemade CDA diende een motie van  afkeur in tegen wethouder Bakker die niet werd aangenomen. | Foto: WS
Theo Alkemade CDA diende een motie van afkeur in tegen wethouder Bakker die niet werd aangenomen. | Foto: WS Foto: Picasa

Motie van afkeur tegen Hans Bakker haalt het niet

Raad n De raadsvergadering kreeg een bijzonder tintje. Vooral vanwege de motie van afkeuring tegen wethouder Bakker, die door Theo Alkemade (CDA) werd ingediend. De burgemeester sprak van een bijzondere situatie waar hij moeite mee zou hebben.

Voordat deze motie werd ingediend kwam Alkemade ook nog met mondelinge vragen over het Gat van Palace. Er blijkt bij de gemeente inmiddels een principeverzoek te zijn ingediend om de ontwikkelingen daar gestalte te geven. Alkemade verzocht de wethouder om dit verzoek in openbaarheid te brengen, zodat de politiek en belanghebbenden mee zouden kunnen kijken. De wethouder kon daar niet in meegaan. Hij bevestigde het ingediende verzoek maar maakte melding van het feit dat het college zich niet kan vinden in de gemaakte plannen. Hij wil met de ontwikkelaar aan tafel om tot een betere invulling te komen. Bakker: 'Wij staan niet achter dit principeverzoek en dus is het bepaald niet relevant om dit nu al naar buiten te brengen'. Alkemade maakte melding van een eerder gemaakte wens van het CDA om op die plek geen extra 10% bouwvolume te vergunnen, er geen grondruil toe te passen en de eis te handhaven dat op eigen terrein wordt geparkeerd.

Wethouder Gerben van Duin kwam met het verzoek om het agendapunt van het oprichten Sportbedrijf Noordwijk BV van de agenda af te halen. Terwijl er aanvankelijk veel winst leek te halen omdat een Sport BV de bij ontwikkelingen te betalen btw zou kunnen terugvorderen, is er nu een nieuwe situatie. De met Prinsjesdag gepresenteerde plannen van het kabinet wierpen roet in het eten. Reden voor wethouder van Duin om hierover met de minister uitgebreid van gedachten te wisselen. Omdat op dit gesprek nog niet vooruit kan worden gelopen werd het agendapunt afgevoerd.


ODWH

Omdat het economisch erg goed gaat wordt er van de Omgevingsdienst West Holland meer inzet gevraagd. En omdat de ODWH de benodigde uren in rekening brengt is er ook meer geld nodig. De gemeenteraad kon daar wel mee akkoord gaan. Maar de vraag werd gesteld of Noordwijk nog tevreden is over deze dienst.
Wethouder Bakker was duidelijk: 'Wij zijn nog niet tevreden over de ODWH. We zijn nadrukkelijk op zoek naar het antwoord op de vraag: 'Waar gaat het niet goed?' Hij meldde dat per 1 november een deel van de dienst wordt geplaatst in het Zilveren Kruis-gebouw, direct bij de Noordwijkse ambtenaren van RO, zodat de lijnen korter worden. Hij verduidelijkt nog even dat de meerkosten niet op gaan aan de handhaving maar wel aan bouwaanvragen, omgevingsvergunningen en milieuaspecten.

Motie van afkeur

Na eerder al een motie te hebben ingediend over de gehele affaire met de bestemmingsplannen en het Gat van Palace kondigde Theo Alkemade deze keer 'een motie van afkeur' aan. Hij vroeg daarmee feitelijk een heropening aan van een eerder behandeld agendapunt. Burgemeester Rijpstra als voorzitter van de raad noemde dit lastig en wees erop dat er niet te lichtvaardig mee mocht worden omgegaan.

De verwijtende ondertoon zorgde voor reactie zowel bij Alkemade als bij de fractievoorzitter Epping van de VVD. Ze stelden beiden vast dat ieder raadslid op ieder moment binnen de afgesproken regels een motie kan indienen. De motie bracht een debat op gang wat niet ging over de inhoud ging maar o.a. over het tijdstip van indienen en het herhalen van eerdere zetten.

Alkemade zei dat hij door het bestuderen van de stukken tot de conclusie was gekomen dat Wethouder Bakker hem onjuist had ingelicht over het tijdstip waarop hij zelf tot actie was over gegaan om de geconstateerde fouten te herstellen. Daardoor was Alkemade genoodzaakt om deze motie in te dienen. Tijdens het debat, waarbij de coalitie bij Alkemade aandrong op een tijdrovend proces van schriftelijke vragen, bleek dat vooral de komende verkiezingen een rol spelen. Uiteindelijk sloot de coalitie de gelederen en wees de motie af.