Eerste stap naar herontwikkeling Groot Hoogwaak

Woonzorg n De eerder aangekondigde zeer grootse plannen van Groot Hoogwaak zijn nog niet helemaal van tafel. Voorlopig worden slechts kleinschalige projecten uitgevoerd. Het eerste deelplannetje werd vorige week door de politiek uitgebreid besproken.

De stemming was voorspelbaar positief maar toch vonden alle partijen de uiteindelijk netto-opbrengst van 20 woonruimtes wel te laag. Ook al omdat er uiteindelijk slechts 50% beschikbaar komt voor de sociale sector en er 50% in de vrije sector op de markt komt. Grote zorg bleek er bovendien te zijn over de periode waarin de herontwikkeling wordt gerealiseerd. Gesettelde bejaarden zullen vanuit hun vertrouwde thuis naar een mogelijk verre noodopvang moeten verhuizen. Met alle emotionele gevolgen van dien. VVD en PUUR vroegen daar speciale aandacht voor maar wethouder Bakker bleef nogal terughoudend. Ook kon niets worden gezegd over de verdeling van 'wonen' en 'wonen met zorg'. Zoals er ook nog geen details bekend zijn over de noodzakelijke en voor de politiek altijd belangrijke anterieure overeenkomst.

Van de zijde van verontruste omwonenden en belanghebbenden zijn nogal wat bezwaren gemaakt. De bouwhoogte de ruimten tussen de gebouwen, natuur en landschap, de parkeerkelder en bijbehorende inrit, het grondwater, het rioleringssysteem en de jarenlange overlast tijdens de bouwwerkzaamheden worden in de diverse reacties als pijnpunten aangemerkt. Uiteindelijk keurde de raad goed dat er geen Milieueffectrapportage nodig is.

De Nota van Beantwoording inspraakreacties kon worden vastgesteld en het ontwerpbestemmingsplan Groot Hoogwaak kan ter inzage worden gelegd. Met de verwachting dat er dan snel kan worden begonnen met sloop van 33 appartementen waarna er 53 eigentijdse woonruimten kunnen worden gerealiseerd.


Bouwproject Lageweg wordt fors duurder

sportpark n Voor insiders nauwelijks iets bijzonders maar voor de Noordwijkse politiek toch een probleem. De ontwikkelingen in de bouwsector zijn oorzaak van forse prijsstijgingen. Daardoor komen mogelijk meer genomen besluiten onder druk te staan. Daardoor kunnen er voor de Noordwijkse verenigingen, zoals de Surfclub, de Zeilvereniging, de NRB, Poppodium en SJC addertjes onder het gras komen te liggen.

Een deel van de politiek reageerde nogal verrassend op het voorstel van het college, om het definitieve ontwerp van herontwikkeling van het SJC-sportpark, goed te keuren. Er blijkt daar sprake van ruim 20% stijging van de geraamde bouwkosten. Dat heeft natuurlijk te maken met de eerdere ramingen, die mogelijk wat politiekvriendelijk werden gemaakt. Uiteindelijk bleek er bij de meeste partijen begrip. Men was zeer tevreden over het duurzaamheidskarakter van de plannen.

D66 en ook Lijst Salman bleven nog wel lang tegensputteren en bezwaar maken tegen de budgetoverschrijding. Van der Klauw (LSN) had heftige kritiek op de ramingen van de architect. Hij sprak van 'bad management', 'gemiste kansen' en 'miskleunen'. Carry Cramer stak de loftrompet betreffende de keus voor duurzaamheid en had daar wel het geld voor over. Paul Taverne (VVD) wees de politiek op zijn opmerking al een half jaar geleden gemaakt: 'Deze raming is 10% te laag en uw eisen betreffende duurzaamheid kosten extra geld'.