Binders en Zee-ers…

Tussen de twee kernen in Noordwijk zijn nogal wat verschillen… Noordwijk Zee is van oudsher Protestants georiënteerd en Binnen is meer Katholiek. Historisch gezien is dat wel te verklaren.

In de praktijk van alle dag heeft de gemiddelde inwoner daar nu geen last (meer) van. Vroeger waren er confrontaties tussen de beide kernen: geregeld kwamen de dorpsgemeenschappen elkaar tegen en dan werd er aardig gemat.
Ook op ander niveau waren/zijn er verschillen: twee Oranjeverenigingen, 2 voetbalverenigingen, 3 fanfares en er zijn nog veel meer voorbeelden te geven.
Cultuurverschillen zijn er daardoor ook: er is nu één Oranjevereniging maar nog steeds 2 feesten die wederzijds waarschijnlijk niet gezamenlijk bezocht worden.
Twee voetbalverenigingen: de een speelde op zaterdag in een competitie en de ander op zondag in een andere competitie. Nu spelen beiden in dezelfde competitie op dezelfde dag. Maar gaan, uitzonderingen daargelaten, Zee-ers naar een wedstrijd van Binnen?
Samengaan met Noordwijkerhout en de Zilk zal eenzelfde cultuurverschil laten zien. Mogen we zeggen dat Noordwijk aan Zee een beetje buiten de andere 3 kernen staat qua cultuur?
Beste respondenten: wat vinden jullie ervan?