Noordwijkerhout vreest sloop De Schelft

motie n Noordwijkerhout stuurt deze week de Noordwijkse politiek een op 27 september door de gemeenteraad unaniem aangenomen motie betreffende het voortbestaan van De Schelft na de fusie met Noordwijk.

Men vreest kennelijk dat er in het kader van efficiƫntie bij beheer en onderhoud door een volgende gemeenteraad mogelijk wordt besloten om De Schelft te sluiten of zelfs af te breken.

In de motie constateert de Noordwijkerhoutse gemeenteraad dat de Schelft van groot belang is in het kader van sport, cultuur en evenementen. En zelfs dat dit gebouw een onderdeel is van de Noordwijkerhoutse geschiedenis, de Noordwijkerhoutse cultuur en de Noordwijkerhoutse identiteit. De motie benoemt de mogelijkheden van de Schelft in al zijn facetten: Uitermate geschikt voor beurzen, exposities,voorstellingen en shows. Voor personeelsfeesten, rommelmarkten en muziek voorstellingen en, zoals te verwachten, uitermate noodzakelijk bij de viering van Carnaval in Noordwijkerhout.

Natuurlijk wordt in de nieuwe gemeente Noordwijk het van groot belang dat dit soort faciliteiten in de 4 kernen bewaard blijven. In Noordwijkerhout voorziet men kennelijk dat verstand het in de toekomst toch gaat winnen van de emotie. Ook dat er nadrukkelijk zal worden gekeken naar nut en noodzaak van het huidige voorzieningen niveau. Wat ook al ter discussie was toen Noordwijkerhout besloot tot herinrichting van sportpark De Boekhorst. De Schelft afbreken werd toen nadrukkelijk onwenselijk geacht. Jan Janson (PvdA) medeondertekenaar van de motie, bevestigt dat de angst leeft in Noordwijkerhout dat de Noordwijkers hun Schelft willen afbreken. Maar hij ziet het ook wel als schot voor de boeg en verkiezingsretoriek. Omdat de nieuwe gemeenteraad natuurlijk weer eigen afwegingen gaat maken. Waar men dan zeker ook kritisch zal kijken naar de sport- en zwemvoorzieningen en of zwemrecreatie al of niet past in de exploitatie van De Schelft.


Huisvesten statushouders niet alleen taak gemeente

medelanders n De huisvesting van statushouders is een belangrijke gemeentelijke taak. Noordwijk werd verplicht om in de eerste 6 maanden van 2018 woonruimte aan te bieden aan 16 nieuwe Noordwijkers.

Voor de tweede helft van het jaar moeten er nog eens 17 woonruimtes beschikbaar worden gesteld. Van de voor 2018 benodigde 33 plaatsen zij er nu 9 toegewezen. In een brief aan de gemeenteraad meldt het college dat er over de exacte invulling van de taakstelling en het beschikbaar stellen van woningen voor deze doelgroep periodiek overleg is met de NWS en Vluchtelingenwerk.
Het opnemen van vluchtelingen met een verblijfsvergunning gaat niet alleen gepaard met het aanbieden van huisvesting. Heel belangrijk zijn ook de integratieperspectieven. Waarbij diverse details belangrijk worden geacht. Zoals het land van herkomst, de grote van een gezin, noodzaak van gezinshereniging op termijn, de toekomstplannen, medische achtergrond, het wel of niet spreken van de Nederlandse taal en niet in het minst opleiding of werkervaring. In dat verband wordt in de brief gemeld dat onder begeleiding van een jobhunter een groot aantal van de in Noordwijk verblijvende statushouders inmiddels betaald werk heeft gevonden.

B&W hebben ook waardering voor de vele initiatieven die door bewoners, verenigingen en bedrijven om de nieuwe Noordwijkers actief te betrekken bij de dorpsgemeenschap.