Wantrouwen

Noordwijkse bestuurders zijn kennelijk heel druk met het voorbereiden van de komende verkiezingen. Het besturen van dit mooie dorp wordt mogelijk wat naar de achtergrond geschoven. De vraag 'Hoe halen we met onze partij verkiezingswinst' lijkt al weken belangrijker te zijn dan het actuele belang van de dorpsgenoten.

Natuurlijk is het niet alleen kommer en kwel want er is nog best veel goed gegaan. Natuurlijk wel. Maar ik heb me, samen met u, toch mogen verbazen over de laconieke manier waarop raads- een collegeleden het gezamenlijk falen op diverse terreinen, proberen recht te breien.

Het meest opvallende werd deze week laconiek verwoord toen in de gemeenteraad de verantwoording voor de enorme blunders rondom de bestemmingsplannen moesten worden goed gepraat. Eerst werd beschuldigend richting de ambtenaren gewezen. Dat bleek niet vol te houden en er werd vervolgens simpelweg openlijk spijt betuigd. Wij moesten het doen met de verklaring 'Ja, ik heb inderdaad blunders begaan'. Gevolgd door de wijsheid 'en dat zal ook in de toekomst gaan gebeuren'. 'Foutje, bedankt! Dank je de koekoek, daar schieten we wat mee op zeg!
En nu gaan we met elkaar de nieuwe verkiezingen beleven, waarbij er opnieuw mooie beloften zullen worden gedaan. Ik kan het al voorspellen. Partijen gaan luid roepen dat zij wel de parkeeroplossingen, inclusief een verkeerscirculatieplan en regionale bereikbaarheid, gaan presenteren. Dat zij bewoners, zoals die rond het Jan Kroonsplein en Bronckhorststraat, wel serieus gaan nemen. Dat zij wel de volledige herinrichting, inclusief begaanbare bestrating, van het Jeroensplein ter hand nemen. Dat zij wel het handhavingsbeleid door die irritante BOA's naar menselijke maat laten uitvoeren. Dat zij blunders op het gebied van ruimtelijke ordening wel weten te beperken.

Ik weet het, voor veel Noordwijkers is de politiek een ver van mijn bed show. Kiezers lopen daardoor opnieuw in de valkuilen die door de misleiding in politieke campagnes door machtsbeluste en publiciteitsgeile politici worden gegraven. Daarnaast weet ik het wel. Ook ik moet in basis vertrouwen hebben in de goede bedoelingen. Maar ik heb mijn twijfels. Waar we nu bijvoorbeeld wel erg op moeten letten zijn de berichten die vanuit de gemeente worden gepresenteerd. Ik lees inmiddels al publicaties met hele en halve onwaarheden. Vanuit het land worden we ook al nadrukkelijk gewaarschuwd voor gemeentelijk nieuws wat een journalistieke aanpak suggereert.
Een college van B&W of een van haar leden mag zich natuurlijk nooit begeven op het pad van de journalistiek. Sterker dit is verwijtbaar en het gaat vooral om de door de burgemeester zo benadrukte integriteit. Waarbij hij raadsleden openlijk bevoogde. De recent gepresenteerde rapporten bewijzen dat enig wantrouwen richting het college heel terecht is. Ik ga daarom publicaties en de rol van collegeleden bij die publicaties, met meer dan journalistieke belangstelling volgen.