De wekelijkse warenmarkt verhuisde afgelopen donderdag naar het Kloosterplein. | Foto: Ina Verblaauw
De wekelijkse warenmarkt verhuisde afgelopen donderdag naar het Kloosterplein. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Warenmarkt verhuist naar Kloosterplein

markt n Het had wat voeten in de aarde. De verhuizing van de donderdagse warenmarkt naar het Kloosterplein. Verwondering was er omdat met de werkzaamheden, om de markt daar mogelijk te maken, pas zichtbaar maandagochtend werd begonnen.

Door Ina Verblaauw

Woensdagmiddag was het Kloosterplein nog één grote zandbak met veel materieel en auto's die, ondanks de waarschuwingen vooraf, nog steeds geparkeerd stonden.

De gemeente Noordwijk heeft in de schoolvakantie al bij de Bronckhorstschool een kiss and ride-strook laten aanleggen en de krachtstroomvoorziening in orde gemaakt. Voor de overige werkzaamheden, zoals het verplaatsen van de afvalcontainers en enkele bomen, werd gekozen voor een moment na de najaarsfeesten, om die niet te verstoren.

Donderdag 20 september was het dan zover. Vanaf een nieuw tijdstip (was 11.00 uur, nu vanaf 9.00 uur) is er elke donderdag een warenmarkt op het Kloosterplein. Doordat de werkzaamheden nog niet geheel waren voltooid, stonden een aantal kramen een beetje in de verdrukking en was het ook nog niet gelukt het plein geheel autovrij te maken. Hierdoor ontstond een wat krappe opstelling. De brandweer kwam ook poolshoogte nemen, maar onthield zich van commentaar.

De kraamhouders gingen opvallend soepel om met de opstartproblemen waarmee de markt kampte. Van de vele bezoekers kreeg deze nieuwe marktplek niets dan lof. "Gezellig, leuke plek", was een veelgehoorde opmerking. Mede door de bomen, de kerk op de achtergrond en het bij elkaar staan, geeft de markt een warme uitstraling zoals dat bij een dorpskern hoort.

Het plein bij de Oude Jeroenskerk is vanaf woensdagavond t/m donderdag opengesteld voor aanwonenden om vrij te parkeren. De parkeergarage bij de supermarkt Dirk is voor bezoekers de plek om te parkeren. Vooralsnog lijkt de markt op het Kloosterplein een goede zet te zijn geweest.


Noordwijk viert Burendag

buurtplezier n De Nationale Burendag werd in Noordwijk op diverse plekken gevierd. Iedere buurt gaf een eigen aanvulling aan deze dag. Het weer was wisselvallig waardoor hier en daar een programmaonderdeel moest worden geschrapt of ingekort.

Door Ina Verblaauw

In de Tulpstraat was het gezellig druk. Een springkussen zorgde voor vertier met de kinderen. Ouders schroefden bloembakken in elkaar en kinderen beschilderden de bakken kleurig. Iedereen ging die middag naar huis met een bloembak gevuld met aarde en tulpenbollen. De middag daar werd afgesloten met een barbecue. Aan de Erasmusweg werd ook een barbecue georganiseerd, die bijzonder druk werd bezocht. Een dubbel aantal aanmeldingen ten opzichte van vorig jaar. Het Trefpunt had een ontbijt klaarstaan voor de buurtbewoners.

Bakken en Bewegen

De buurtvereniging van Dobbelmannduin had een plein ingericht voor kinderspelletjes. Steltlopen, ringwerpen, stoepkrijten, een Dokter Bibberspel en klompskieën waren de activiteiten voor de kleintjes. De ouders en meerdere buurtbewoners kwamen een kijkje nemen. Het thema was Bakken en Bewegen. Veel lekkers in de partytent en heel veel gezelligheid op het plein.


In de Nico Steenvoordenstraat waren tal van kinderspelletjes. Het thema Ontmoet je Buren slaagde hier goed. Hier werd vanwege de harde wind een springkussen afbesteld. Tal van spelletjes maakten dat er genoeg te beleven viel. Een gezellig samenzijn met eveneens aansluitend een barbecue.

Op tal van andere plaatsen in het dorp waren festiviteiten. Nationale Burendag is een initiatief van het Oranjefonds en Douwe Egberts.

Het weer was toch niet zo'n grote spelbreker tijdens Nationale Burendag. | Foto: Ina Verblaauw