Afbeelding
Foto:

Invasieve exoten

Als Amerikaanse blockbuster film is de titel van deze column vast nog bombastischer. Iets zoals 'Invasion of the Body Snatchers' (1956), The War of the Worlds (2005). Of wat dacht u van de titel 'Attack of the killer tomatoes'. Een echte cult-film uit 1978 en parodie op de Hitchcock film 'The Birds (1963). Maar dit is een column over de natuur van de Hollandse Duinen. De dreiging komt niet uit de ruimte, maar van planten die niet uit zichzelf hier terecht zijn gekomen en duineigen planten overwoekeren: invasieve exoten dus.

Eén van deze planten is de zwarte engbloem. Een plant uit Zuid-Europa die vooral houdt van wat zandige plekken. En mocht zijn naam al niet afschrikken. De plant is behoorlijk giftig. Er is zelfs een relatie met vogels. Geen kraaien zoals in Hitchcocks film 'The Birds' maar met fazanten. De zaden van deze plant zijn meegekomen met het fazantenvoer in de tijd dat fazanten nog volop voor de jacht gekweekt werden in het duin. De zwarte engbloem verdringt op zanderige open plekken duineigen soorten als het kandelaartje.
Zijdebloem klinkt al wat vriendelijker. Toch, ook deze plant is giftig voor schapen, runderen en paarden. Daarnaast is het sinds augustus 2017 zelfs verboden om de plant te verhandelen. In het verleden is de plant vanuit Noord-Amerika naar Nederland gehaald als tuinplant. Hij werd toen verkocht onder de naam Papegaaiplant omdat de vruchten wat lijken op een papegaaienkop. Vermeerdering vindt plaats via grote insecten. De zoete geur van bloemen trekt wel kleine insecten aan, maar die overleven een slokje van de nectar vaak niet. Vlak bij Radio Nora staat een flinke pluk van deze planten. Waarschijnlijk ooit gedumpt als tuinafval en nu groeien uit de wortels steeds weer nieuwe planten.
Genoeg horror berichten over zwart en zijde. Tijd om er wat aan te doen. Komende herfst gaan we deze invasieve exoten met grote machines verwijderen. Vanwege de waardevolle duineigen planten gebruiken we veilige aanrijroutes voor de shovels en kranen. Omdat vanuit het kleinste stukje de planten weer uitgroeien tot een volwassen plant moeten we flink uitgraven om er zeker van te zijn dat ze echt verdwijnen. Het is een precies klusje van behoorlijke omvang.
Op uw wandeling door de duinen van Noordwijk heeft u dus goede kans dat u de werkzaamheden tegen gaat komen. En zoals we goed rekening houden met de kwetsbare natuur houden we ook zoveel mogelijk rekening met de vele bezoekers die genieten van de prachtige Hollandse Duinen. Sommige paden zijn mogelijk tijdelijk afgezet. In de weekenden werken we niet.
Een film is leuk, maar horror hoort thuis in en bioscoopzaal. De Noordwijkse duinen bieden juist rust en ontspanning.
De maatregelen voor een gezonder duin maken onderdeel uit van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Zuid-Holland.