Van Bockhove: 'Te vroeg om Sinterklaas te spelen'

Zvn n Op de raadsagenda stond als hamerstuk het raadsbesluit betreffende extra financiële voorzieningen voor de nieuwbouw van de Zeilvereniging in combinatie met de NRB. Maar een directe klap met de hamer moest even worden uitgesteld.

Voor de nieuwbouw van de ZVN en NRB was in 2015 al geld beschikbaar gesteld. Een herziening van de kostenraming geeft aan dat de plannen niet meer realiseerbaar zijn binnen dit krediet. Daarom werd door de ZVN het verzoek gedaan om tot eenzelfde financiële constructie te komen zoals toegepast bij o.a. de KSN. Zodat de gemeente pas na de oplevering van de totaalbouw de bovenverdieping aan de ZVN verkoopt en zelf eigenaar blijft van de rest.
Taetske Visser (Puur) wilde heropening van het debat omdat zij wou voorkomen dat met 2 maten gaat worden gemeten. Met de surfvereniging zouden andere, voor hen minder lucratieve afspraken zijn gemaakt. De KSN zou als bouwheer wel de kosten van prijsverhogingen moeten dragen en de ZVN niet. De politiek dacht aan 'gelijke monniken, gelijke kappen'. Maar de wethouder Barnhoorn zag dit anders en vond dat er van verschillende situaties sprake is. Hij voorzag overigens dat er wel dat meer verenigingen aan de bel gaan trekken vanwege kostenstijgingen. En dat dit per geval moet worden bekeken. Peter van Bockhove (LSN) achtte het bijzonder onverstandig om verwachtingen over prijsstijgingen vooraf te honoreren. Hij zag de discussie over mogelijke prijsstijgingen een regelrecht cadeautje aan de aannemers om nu zo wie zo hogere bouwkosten te gaan declareren. Zijn waarschuwing hierbij 'Niet meer doen. Het is nog te vroeg om Sinterklaas te spelen'.

Uiteindelijk ging de raad gewoon akkoord met het voorstel van de wethouder. Wat het allemaal precies gaat kosten blijft nog even gissen want de grote bedragen gemeenschapsgeld werden zoals gewoonlijk door geheimzinnige kruisjes vervangen.


Veiligheid in Boerenburg uiterst kostbaar

Overlast n Burgemeester Rijpstra maakte in de raadsvergadering melding van tevredenheid bij de bewoners van Boerenburg. Hoewel het over het algemeen nu rustig is in de wijk, komen er echter toch signalen dat de overlast weer toeneemt.

De Noordwijkse politiek wil werk maken van het creëren van veiligheid in Boerenburg en dan met name op en rond het Rederijkersplein. Volgens burgemeester Rijpstra moet er dan worden ingezet op het aanstellen van speciale 'jeugd-BOA's'. Niet minder dan € 170.000,- zou er nodig zijn om tot 1 januari uitvoering te geven aan dit plan. Daniëlle Brink (Puur) vroeg zich hardop af of dit reëel te noemen is. 'We kennen de groep en weten dat het geen lieverdjes zijn. Een gerichte aanpak op deze groep lijkt mij wenselijk', hield zij de burgemeester voor.

Maar de burgemeester zag toch meer in de inzet van ambtenaren die eerst kennis opdoen door met de jongeren in contact te komen. Die kennis moeten ze vervolgens overdragen aan het jeugd- en jongerenwerk, dat daarna een deel van de taak overneemt.
Diverse raadsleden plaatsten kanttekeningen. Vooral de hoogte van de kosten lag zwaar op de maag. Bovendien werd de vrees geuit dat er naar nabijgelegen wijken zou worden uitgeweken. De burgemeester daarover: 'De BOA's gaan een boost geven en opgedane kennis kan daarna ook in andere wijken worden ingezet'.
Vanuit de raad bleef men aandringen op aandacht voor de kosten en vooral ook op de inzet van preventieve maatregelen. Uiteindelijk werd het geld wel beschikbaar gesteld.