Daniel en de pastoor bladeren samen door het boek. | Foto: Ina Verblaauw
Daniel en de pastoor bladeren samen door het boek. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Boek over Sint Jeroen gepresenteerd

n Een reis door Ierland in 244 aquarellen

aquarellen n Aan het eind van de Open Monumentendag vond op Landgoed Calorama een wel heel bijzondere boekuitreiking plaats. Pastoor Theo Blokland ontving uit handen van kunstenaar Daniël Tavenier het eerste exemplaar van het boek met als titel "Op zoek naar de sporen van Jeroen". Dit gebeurde op een bijzondere plek, het Martelveld op landgoed Calorama. Sicco de jong, voorzitter van de stichting die het landgoed beheert, roemde de warme samenwerking tussen de kerk, Kunstklank en de gemeente Noordwijk.

Door Ina Verblaauw

Het is niet zomaar een boek. Een kunstwerk is een betere benaming. Tavenier vertelt over de totstandkoming van het werk. In 2016 gingen hij en zijn vrouw Carolien met een campertje naar Ierland om vanuit Noordwijk de verbinding te zoeken met dat land, het geboorteland van Sint Jeroen. Zij namen veel verhalen en vertellingen mee en gingen op zoek naar de Ierse historie van Jeroen.

Tijdens de reis maakte Tavenier 244 aquarellen over de reis. De dorpjes, de tuinen, de martelverhalen, de historische graven, maar ook de ontmoetingen met heel veel interessante Ieren. De aquarellen vertellen het verhaal, van commentaar voorzien door Daniël in een prachtig handschrift. Het kostte Tavenier anderhalf jaar om het lijvige boekwerk gedrukt te krijgen volgens de door hem beoogde procedure. Thomas Steenvoorden fotografeerde alle aquarellen en Drukkerij Duocore Katwijk verzorgde het drukwerk. Daniël en Carolien zorgen voor de bijzondere manier van inbinden van het boek.

Bijzonder is ook dat de kaft van ieder boek wordt ontworpen op aangeven van de koper en dat er een uniek genummerd inlegvel in wordt geplaatst. Het boek kost € 300,- en is te bestellen via danieltavenier@gmail.com. In het atelier van Tavenier in de Bronckhorststraat 41 ligt een exemplaar ter inzage.