Ook dit jaar waren er weer vele soorten pompoenen te koop op Veldzicht. | Foto: Ina Verblaauw
Ook dit jaar waren er weer vele soorten pompoenen te koop op Veldzicht. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Nieuwe hooiberg geopend op Veldzicht

Pompoenmarkt n Voor de tweede keer werd de jaarlijkse pompoenmarkt gehouden bij Streekmuseum Veldzicht. De markt is onderdeel van de Open Monumentendagen. Voorheen werd de markt gehouden in het besloten karakter van het Florahof; Veldzicht biedt meer ruimte en mogelijkheden voor deze markt waar ook lokale ambachten, nijverheid en huisvlijt de ruimte wordt geboden

Door Ina Verblaauw

Wethouder Fles opende niet alleen de pompoenmarkt. Eveneens verrichtte zij de officiële handeling voor de ingebruikname van de hooiberg en gaf zij de start van de bollenverkoop door Jan Rietmeyer.

De hooiberg is een nieuw pronkstuk bij het museum. Fles: "één van de mogelijkheden is de Veldzichtwandeling. Er zijn de afgelopen jaren diverse wandelpaden uitgezet, waarvan deze een onderdeel is. De wandeling ligt binnen het gebied tussen de Achterweg, de Willem van den Bergh, de duinrand en het Vinkenveld. Met Streekmuseum Veldzicht als centraal start- of rustpunt. De hooiberg gaat hierbij als rustpunt een functie vervullen". De hooiberg is getekend door de bouwkundige Leen van Duin. De hooiberg is gebouwd door Noordwijkse- en Noordwijkerhoutse bedrijven en vrijwilligers van het museum en het Genootschap Oud Noordwijk.

Naast pompoenen heel veel andere lekkernijen en ambachten. Demonstratie van de verwerking van schapenvachten en viltverwerking in kleding en hoeden, sieraden, pompoenversieringen, houtsnijwerken, kruiden, boerenkaas, honing en jam in veel soorten, aardewerk en de aanwezigheid van de imker en zijn bijenkast.
De kruidentuinen rondom Veldzicht zijn gerenoveerd in de stijl van kruidendeskundige Rembert Dodoens en er is een tuin met oude bollenrassen ingericht. Het massaal toegestroomde publiek kon de markt met aanverwante activiteiten zeer waarderen.

Afbeelding