Voorzitter Adriaan Timmers van het Comité Open Monumentendag overhandigt programmaboekje aan wethouder Fles. | Foto: Ina Verblaauw
Voorzitter Adriaan Timmers van het Comité Open Monumentendag overhandigt programmaboekje aan wethouder Fles. | Foto: Ina Verblaauw Foto:

Rondje Europa tijdens Open Monumentendag

historie n Op zaterdag 8 september vond de 32e editie plaats van Open Monumentendag. Dit jaar is het thema "In Europa". De opening in Noordwijk vond plaats in de Oude Jeroenskerk, waar Marie-José Fles het eerste exemplaar van het programmaboekje kreeg overhandigd uit handen van Adriaan Timmers, voorzitter van het Comité Open Monumentendag Noordwijk. In het programmaboekje een inlegveld met daarin een overzicht van de grafzerken in de Oude Jeroenskerk met een toelichting over de desbetreffende families.

Door Ina Verblaauw

Harrie Salman verzorgde de lezing voorafgaand aan de opening. Het thema In Europa kwam breeduit aan de orde. "De echte autochtone Noordwijker bestaat niet", aldus Salman. "Alle oude families kwamen oorspronkelijk van elders. Vanuit België, maar ook door de vestigingen van kostscholen in de Voorstraat vanuit andere Europese landen. Ooit was Noordwijk een kuuroord, dat ook Europese gasten aantrok, die zich blijvend vestigden in het dorp. Ook vanuit vestingen uit de omgeving kwamen families zich in Noordwijk vestigen. Er volgde een uitleg over de herkomst van "echte" Noordwijkse familienamen, die toch niet van hier blijken te zijn. Maar er volgde ook een geruststelling, dat iedereen die in Noordwijk woont, een Noordwijker is.


Wethouder Fles benadrukte nogmaals dat het doel van Open Monumentendag is om de geschiedenis levendig te houden en te bewaren voor de toekomst. "In heel Nederland zijn dit weekend 4.000 gebouwen gratis te bezichtigen". In Noordwijk waren dat er 17.

Na de officiële opening vertrok het gezelschap per paardentram naar Streekmuseum Veldzicht. De tram getrokken door twee paarden pendelde de hele dag tussen Landgoed Calorama en Veldzicht om bezoekers te vervoeren.


Torenklimmen op Klassendag

Monumentendag n Het is inmiddels een traditie. Eén dag voorafgaande aan Open Monumentendag worden scholieren uit de groepen 7 en 8 van de Noordwijkse basisscholen uitgenodigd voor een bezoek aan één van de monumenten op de route. Dit jaar waren o.a. de scholieren van de Duinpieper en aansluitend de leerlingen van de Bronckhorstschool te gast in de Oude Jeroenskerk.

Door Ina Verblaauw

Bij binnenkomst in de kerk werden de scholieren begroet door Harrie Salman, die kort de historie van de kerk vertelde met daarbij het mysterie over de schedel van Sint Jeroen. Actueel deze week dat de op aanwijzing van een paragnost gevonden schedel toch niet die van Jeroen kan zijn geweest.

Interessant werd het voor de kinderen toen Salman de herkomst van veel voorkomende Noordwijkse achternamen uitlegde. Aan de hand van een plattegrond van Noordwijk en omgeving werden de leerlingen actief betrokken bij de uitleg waar familienamen vandaan komen; het verleden werd vertaald naar het heden. Vervolgens gingen de kinderen naar de ingang van de toren. Behalve zij die hoogtevrees hadden, gingen de kinderen onder leiding van een gids de klim van 147 onregelmatige treden naar boven om daar te genieten van het uitzicht over Noordwijk. De groep van gidsen heeft het er druk mee. De belangstelling vanuit de scholen voor een torenklim groeit.

Dit jaar zijn rondom Open Monumentendag over vier dagen verspreid meerdere beklimmingen per dag voor de groepen 7 en 8 gepland. Volgend jaar zullen alleen de groepen 7 worden uitgenodigd. Dat heeft helaas alles te maken met het tekort aan vrijwilligers/gidsen die de groepen begeleiden op hun klim naar de top van de toren.

De leerlingen krijgen uitleg alvorens de toren te beklimmen. | Foto: Ina Verblaauw